Mielipide | Kesäleirit ovat monille lapsille ja perheille kesän pelastus

Kirjoittajien mukaan liian moni lapsi viettää kesällä aikaa yksin vanhempien lomien ollessa lyhyitä.

Vantaan kaupungin leirikeskus Kukonnotko Heinolassa tarjoaa oivat resurssit järjestöjen leiritoimintaan. Siellä on kaikki, mitä leirialueelta voi odottaa.

On toimivat majoitustilat, hyvin hoidetut ulkoliikunta- ja leikkipaikat, uimarannalla veneitä, kanootteja, polkuveneitä, rantasaunat, iltanuotiopaikat ja luontopolku.

Siksi tulevaisuudessa Kukonnotkon leirikeskuksesta kannattaa edelleen pitää huolta ja kehitystyötä jatkaa määrätietoisesti.

Muutama esimerkki toiminnan keskeltä tämän kesän järjestöleiriltä:

Täällä syntyy mosaiikkia! Kaakelilaatan kappaleita asetellaan kovalevylle. Haetaan haluttua muotoa, tai vaikka ihan abstraktia sommitelmaa. Keskittyneitä ilmeitä, iloa ja kiitollisuutta kannustuksesta. Liimaa laatan alle ja levylle yksi toisensa perään.

Kaupungin ja kolmannen sektorin yhteistyötä on edelleen kehitettävä.

Toisena päivänä mosaiikkityöt vielä saumataan telaamalla levite palojen väleihin. Näin syntyy taidetta, myöhemmin kotiin vietäväksi.

Ja ladon edustalla, veistopaikalla syntyy kaarnaveneitä ja amuletteja. Mastoa varten vielä pieni reikä ja sitten tuohestako purje? Veistäminen on hauskaa, niin ja vähän jännittävää, kun pitää varoa.

Onneksi on turvallinen aikuinen valvomassa ja neuvomassa, miten puukkoa käytät, ettei mene sormeen. Sitten rantaan venettä kokeilemaan.

Yksi leiripäivä oli omistettu teatterille. Porukka jaettiin ryhmiin satunnaisotannalla niin, että jokaisessa ryhmässä oli kaikenikäisiä lähes vauvasta vaariin periaatteella.

Ryhmät keksivät itselleen nimen. Ensin kokeiltiin, millainen tarina syntyy, kun jokainen ryhmästä tuo vuorollaan siihen yhden sanan, joka jotenkin liittyi edellä sanottuun.

Sitten kokeillaan, mitä syntyy, kun jokainen perätysten menee kuvaan ja kertoo, mitä hän esittää aina edelliseen liittyen: olen kivi...olen kukka kiven vierellä...olen kivimies ja niin edelleen. Lopuksi ryhmät tekivät vielä esityksen, joka esitettiin harjoittelun jälkeen koko yleisölle.

Mainittakoon, että Lumikki-satu sai aivan uuden sisällön: Magdaleena ja neljä pientä kääpiötä, mikä monia huvitti suuresti.

Tänäkin kesänä moni vantaalainen lapsi ja nuori on viettänyt ikimuistoisia hetkiä eri järjestöjen leiritoiminnassa.

Kaupungin ja kolmannen sektorin yhteistyötä on edelleen kehitettävä, ja toimintaan on annettava myös tarpeellisia resursseja käyttöön. Se tarkoittaa tiloja, leirikeskuksia, tukea markkinointiin ja avustuksia toimintaan.

Vapaaehtoisvoimin pyöritettävät kesäleirit ovat monille lapsille ja perheille kesän pelastus. Liian moni lapsi viettää kesällä aikaa yksin vanhempien lomien ollessa lyhyitä.

Siksi ohjattua ja turvallista tekemistä matalalla osallistumiskynnyksellä on pystyttävä jatkossakin Vantaalla tarjoamaan. Entistä laajempi yhteistyö kaupungin ja järjestöjen välillä on kehittämisen arvoinen asia.

Katri Kämäräinen, leiripäällikkö

Timo Jantunen, leiriohjaaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut