Mielipide | Älkää unohtako meitä vammaisia!

Kirjoittajien mielestä asukkaille jaettu uuden hyvinvointialueen Yhdessä kohti tulevaa -esite olisi pitänyt olla selkokielinen, ja siinä olisi pitänyt olla tietoa myös vammaispalveluista.

Kiitämme Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta kaikille asukkaille jaetusta ”Yhdessä kohti tulevaa”- esitteestä. Esitteen olisi kuitenkin pitänyt olla selkokielinen. Tästä olisivat hyötyneet kaikki, mutta etenkin me vammaiset sekä maahanmuuttajat ja ikäihmiset.

Kiinnitimme lisäksi huomiota siihen, ettei esitteessä kerrota, miten hyvinvointialue aikoo järjestää meidän vammaisten arjen sujuvuuden kannalta elintärkeät palvelut, kuten vammaispalvelut. Myöskään asunnottomien parissa tehtävää työtä ei esitteessä kuvata.

Vammaispalveluista ei ole esitteessä lainkaan tietoa. Vammaiset vain mainitaan esitteessä lyhyesti. Silti vuoden 2023 alussa vammaispalvelut siirtyvät terveyspalveluiden, aikuissosiaalityön, mielenterveys- ja päihdepalveluiden, lapsiperheiden palveluiden, vanhuspalveluiden ja pelastustoimen lisäksi kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle, Helsinki pois lukien.

Me vammaiset olemme maailman suurin vähemmistö. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella meitä asuu ainakin27 000. Kuka tahansa voi vammautua missä tahansa vaiheessa elämäänsä. On huomioitava, että vammaisia on jokaisessa ikäryhmässä.

Kaikki hyvinvointialueen asukkaat eivät pysty tai halua käyttää internetiä. Esitteessä olisikin tullut kertoa, keneltä tai keiltä asukas saa lisää tietoa hyvinvointialueuudistuksesta. Varmasti monilla on kysyttävää. Onhan ensi vuonna tapahtumassa suuri muutos sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluissa.

Esitteestä olisi myös tärkeää julkaista tallenne. Siten huomioisimme näkövammaiset ja ne, joilla on haasteita lukemisen kanssa.

Kiitämme hyvinvointialuetta siitä, että esitteessä tuodaan selkeästi esille järjestöjen työn merkitys. Järjestöjen panos on tärkeää jatkossakin.

Inka Kolhinoja, vammais- ja järjestöaktiivi, Vantaa

Elina Nykyri, vammais- ja järjestöaktiivi, Vantaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut