Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Koulujen alku helpottaa monia perheitä

Jokaisella lapsella on oltava turvallista, ohjattua tekemistä niin kesälomalla kuin myös koulupäivän jälkeen, kirjoittajat painottavat.

Kesälomat päättyvät ja koululaiset ilmestyvät jälleen katukuvaan. Usealle perheelle koulujen alkaminen on iso helpotus. Koulujen pitkät lomat aiheuttavat monille perheille päänvaivaa, etenkin yhden vanhemman perheissä tai kun perheen tukiverkosto puuttuu kokonaan.

Osalle vuorotyötä tekevistä, lasten siirtyminen tarhasta kouluun tuo uusia ongelmia, koska pienimmille koululaisille ei ole tarjolla ympärivuorokautista hoitoa. Kun yhteiskunta ja sen palvelut ovat auki lähes 24/7, tarkoittaa se sitä, että yhä useampi on töissä myös iltaisin, öisin ja viikonloppuisin.

Koulujen pitkät kesälomat tuottavat harmaita hiuksia vanhemmille. Missä pienet lapset voivat olla päivisin, turvallisessa ympäristössä ja saada riittävän ravinnon? Eri järjestöjen lapsille ja nuorille järjestämä leiri- ja kerhotoiminta myös kesäisin, ovat auttaneet monia lapsia ja perheitä pulasta. Puistoruokailu on tuonut toivottua apua.

Valitettavasti päiväleirien paikat täyttyvät nopeasti, eikä paikkoja ole riittänyt kaikille. Useamman lapsen perheissä jo yhden viikon leirimaksut voivat olla liian korkeita ja useammalle leirille osallistuminen sula mahdottomuus. Koulujen alettua iltapäiväkerhot täyttyvät pikavauhtia.

Syksyllä tulevissa, ensi vuoden, talousarvioneuvotteluissa on varattava riittävä rahoitus lasten ja nuorten kerho- ja leiritoimintaa järjestäville järjestöille. Osa näistä tuottaa myös kouluvuoden aikana iltapäiväkerhotoimintaa. Samalla meidän päättäjien tulee varmistaa, etteivät koululaiset joudu viettämään kesiä yksin kotona. Jokaisella lapsella on oltava turvallista, ohjattua tekemistä niin kesälomalla kuin myös koulupäivän jälkeen.

Sirkka-Liisa Kähärä, Kaupunkikulttuurilautakunnan puheenjohtaja (sd.) ja kaupunginvaltuuston jäsen

Anu Hall, Kaupunkikulttuurilautakunnan jäsen (sd.) ja kaupunginvaltuuston jäsen