Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vaarallisen jätteen polttokäsittelyn kapasiteetti Suomessa on jo riittävä

Kirjoittajan mukaan jätteen polttokäsittely ei ole erityisen energiatehokas tapa perinteisten fossiilisten polttoaineiden korvaajana kaukolämmön tuotantoon.

Vantaan Energian tuotantojohtaja Kalle Patomeri on virheellisesti todennut Vantaan Sanomille (VS 3.8.2022), että ”markkinoilla on kysyntää vaarallisten jätteiden käsittelykapasiteetille, koska sitä on liian vähän. Vaarallisia jätteitä poltetaan Etelä-Suomessa vain Riihimäen laitoksessa ja niitä viedään paljon ulkomaille”.

Todellisuudessa Fortumin Riihimäen laitoksen kapasiteetti riittää hyvin Suomessa syntyvän vaarallisen jätteen polttokäsittelyyn. Suomesta ei kapasiteettisyistä viedä käytännössä lainkaan vaarallista jätettä korkealämpötilapolttoon ulkomaille. Tämä on todennettavissa Suomen ympäristökeskuksen tilastoista.

Riihimäen korkealämpötilapolttolaitoksella on käsitelty vaarallisia jätteitä ensimmäisenä Suomessa ja edelläkävijänä maailmassa jo vuodesta 1984 korkealla osaamisella ja tiukalla laitosturvallisuudella. Riihimäen laitos sijaitsee vähäliikenteisellä haja-asutusalueella.

Jätetilastoista käy ilmi, että vielä 2000-luvun alussa Suomessa tarvittiin kaksi vaarallisen jätteen korkealämpötilapolttolaitosta. Vaarallisen jätteen määrän vähennyttyä toinen laitos suljettiin jo 2012 tarpeettomana. Sen jälkeen positiivinen kehitys teollisuudessa ja jätelaissa on jatkunut.

Kapasiteettikysymyksen sijaan olisi tärkeämpää tunnistaa, että vaarallisen jätteen käsittely on korkeaa kemiallista-, teknistä-, ja ympäristöosaamista vaativaa toimintaa.

Polttoon tulevan vaarallisen jätteen sisältö on tunnettava erittäin hyvin. Vaarallisen jätteen moninaisuuden takia poltettavan jätteen varastointi ja seostuksen hallinta on erittäin kriittistä turmien välttämiseksi ja polton savukaasujen ja ympäristön vesien puhtauden varmistamiseksi.

Vaarallisen jätteen poltossa vaadittavat lämpötilat ovat selvästi korkeampia kuin poltettaessa vaaratonta jätettä, joten vaarallisen jätteen polttokäsittely on ensisijaisesti jätteen vaarattomaksi tekemistä. Jätteen polttokäsittely ei ole erityisen energiatehokas tapa perinteisten fossiilisten polttoaineiden korvaajana kaukolämmön tuotantoon.

Vantaan Sanomissa ja muussa mediassa käyty keskustelu vaarallisen jätteen käsittelystä on pyörinyt liikaa polttokäsittelyn kapasiteetin ja fossiilisten polttoaineiden korvaamisen ympärillä. Fortum näkee vaarallisen jätteen käsittelyn olevan etenkin osa korkeaa osaamista vaativaa kestävää ympäristönsuojelua, jolla poistetaan haitalliset aineet kierrosta.

Kari Rahkonen, Suomen jätehuoltopalveluiden johtaja, Fortum