Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kaupunginosan viihtyisyyden kehittäminen ei vaadi uudisrakentamista tai raitiovaunuja

Asuinalueiden viihtyisyyttä voi lisätä ilman rakennusliikkeitä nykyisillä voimavaroilla, jos ne kohdistetaan oikealla tavalla, toteaa kirjoittaja.

Vantaan kaupunginosista toiset houkuttelevat uusia asukkaita ja toiset ovat huonommassa maineessa, ja niiden asukasrakenne ei kehity toivotusti.

Vantaan kaupunginosien kehittäminen nojaa usein uudisrakentamiseen tai kalliisiin liikennehankkeisiin. Viihtyisään kaupunginosaan ei kuitenkaan vaadita uudisrakentamista, hitaita kaavoitusprosesseja tai raitiovaunuja.

Tunnistan kolme oman asuinalueeni viihtyisyyteeni eniten vaikuttavaa tekijää: Katujen ja julkisivujen siisteys. Katujen roskaisuus ja jo ohiajaviin juniin näkyvät graffitit leimaavat aluetta ja vaikuttavat mielikuviin negatiivisella tavalla.

Rakenteiden kunto. Kaikenlaiset repsottavat roskasäiliöt ja puuttuvat katukivet antavat sellaisen viestin, että tällä alueella ei tällaisilla asioilla ole niin väliä.

Turvallisuus. Moni ihminen haluaa tehdä työ- ja kotimatkansa julkisilla liikennevälineillä ilman aggressiivisten ihmisten pelkoa. Ja moni haluaa liikkua myös iltaisin ja pimeän tultua turvallisin mielin.

Mikään näistä viihtyisyystekijöistä ei vaadi rakennusliikkeitä vaan ne ovat toteutettavissa nykyisillä resursseilla, jos ne kohdistetaan oikealla tavalla. Paikkojen kunnostaminen, nykyistä tehokkaampi katujen siivous, graffitien puhdistus sekä yleisen turvallisuuden kohentaminen ovat nopeasti toteutettavissa.

Jan Axberg, Vantaan Kristillis-demokraattien pj., Korso