Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Vantaalaisten nuorten osallistumisen lisäämiseksi voisi tehdä vielä enemmän

Olin tyytyväinen, kun laki rupesi velvoittamaan kuntia turvaamaan nuorten vaikuttamismahdollisuudet. Tuntui siltä, että kaikki tarvittava oltiin tehty vantaalaisten nuorten osallistumisen lisäämiseksi. Vaikuttajaurani alussa havahduin kuitenkin siihen, ettei kaikkea tarvittavaa olla tehty.

Lakivelvoitteesta on ollut kyllä hyötyä. Sitä on mahdotonta kieltää. Sen ansiosta Vantaalla ollaan lisätty nuorten vaikutusvaltaa.

Kaikesta hyvästä huolimatta lakivelvoite on saavuttanut toivottua vähemmän. Se on tuskin herättänyt vaikuttamisen kipinää vantaalaisissa nuorissa. Uskallan väittää oman ja monen muun vaikuttajanuoren kokemuksien pohjalta, että suuri osa vantaalaisista nuorista ei edes tiedä omista oikeuksistaan vaikuttaa.

Näin innovatiivisen kaupungin kaikissa oppilaitoksissa pitäisi tarjota kattavaa demokratiakasvatusta.

Itse olen saanut sellaisen vaikutelman, että Vantaalla tavoitellaan nuorten osallistumisen lisäämistä. Se on erinomainen asia. Ongelmana on vain se, että niin tehdään pelkästään vaikutusmahdollisuuksien turvin.

Tosiasia on kuitenkin se että, jos Vantaalla oikeasti tavoitellaan nuorten osallistumisen lisäämistä niin pelkästään nuorten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen ja niiden turvaaminen ei riitä.

Näin innovatiivisen kaupungin kaikissa oppilaitoksissa pitäisi tarjota kattavaa demokratiakasvatusta, jonka kautta nuorille tiedotettaisiin heidän laajoista vaikuttamismahdollisuuksista kuten nuorisovaltuustosta, nuorten parlamentista ja lastenhallituksesta.

Ihmisoikeuskasvatukseenkin tulisi satsata. Laadukkaan ihmisoikeuskasvatuksen avulla nuoret oppisivat muun muassa heidän oikeuksistaan vaikuttaa ja tulla huomioiduksi kuntansa päätöksenteossa.

Kirjoittaja on 15-vuotias opiskelija ja Vantaan nuorisovaltuutettu.