Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Kuinka paljon "elämän ääniä" kerrostalossa asuvan tulee oikein sietää? – kuutamopyykkääjät ja yöllä remontoivat pitävät hereillä

Jokainen meistä pitää itseään juuri sopivan suvaitsevaisena. Niin pidän minäkin, mutta myönnän, etten suvaitse ääniä yöaikaan.

Kerrostalossa yritän opetella hyväksymään elämään kuuluvat äänet, niin kuin niitä tavataan kutsua. Käytän korvatulppia ja tilkitsen ilmanvaihtokanavia. Suljen vessan ja vaatehuoneet ovet. Pidän helteelläkin parvekkeen oven visusti kiinni ja katson, ettei ikkuna jää raolleen. Tänä kesänä ongelmana on ollut se, ettei korvien ja hormien tilkitseminen enää riitä.

Mietin aamuyöstä pyykkejään linkoavan ajattelutapaa.

Itä-Vantaalla sijaitsevassa kerrostalossa ei häiritse ulkoa tuleva melu. Mopoja, muita ääntä tuottavia kaksipyöräisiä sekä elontaipaleensa loppupuolella olevia nelipyöräisiä pörpöttimiä kulkee erityisesti öisin, mutta niiden ääni ei tule kotiin asti.

Elämän äänissä ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta jaksan ihmetellä, miksi pesukone linkoaa kello 01 ja miksi naula pitää hakata seinään juuri kello 04. Meluongelma jää toissijaiseksi, kun mietin aamuyöstä remontoivan tai pyykkejään linkoavan ajattelutapaa. He tuntuvat unohtaneen asuvansa osana yhteisöä. Heille tullee yllätyksenä, että seinän takana on toinen ihminen. Ihminen joka nukkuu öisin, tai haluaisi nukkua, koska ei voi nukkua päivällä.

Oma jenginsä ovat kreisibailaajat. Heillä on varmasti hauskaa, samoin kuin heidän suurella vierasjoukollaan. Kaupunkiasuminen on heille ilmeisesti vierasta, mutta voin kertoa, että juhliminen on hauskaa vain, jos siihen osallistuu itse, ei, jos sitä kuuntelee seinän takana. Ja kaupungissa kerrostalossa seinän takana on joku. Ei ole peltoa ja metsää.

Kreisibailaajat, linkoajat ja yöremppaajat asuvat talossa, joka oli aiemmin rauhallinen. Moni alkuperäisistä asukkaista on viimeisen parin vuoden aikana kuollut. Heidän mukanaan kuoli yhteisön arvostus ja ymmärrys siitä, että seinän takana asuu joku tyyppi.