Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kiusaamisen ehkäisy alkaa jo päiväkodissa – "Lapsena opitut kaveritaidot ja käsitys oikeasta ja väärästä kantavat myös koulutyössä"

Viime viikon torstaina alkanut syyslukukausi on nostanut niin koululuokissa kuin perheissä esiin puheet kiusaamisesta. On helppo leimata aihe niin sanotuksi ikuisuusaiheeksi. Ainahan kiusaamista on ollut, muodossa tai toisessa, niin kouluissa kuin hiekkalaatikon reunalla.

Vanhemmat kasvattavat lapsiaan ja on jokaisen perheen vastuulla, minkälaisia ihmissuhdetaitoja lapsille opetetaan ja minkälaista käytöstä lapsilta hyväksytään. Vanhemmat ovat esimerkkeinä lapsilleen muun muassa siinä, miten toisista ihmisistä puhutaan.

Tämän rinnalla päiväkodeissa ja kouluissa tehdään tärkeää työtä kiusaamisen kitkemiseksi.

Kaveritaitoja opetellaan jo päiväkodissa. Varhaiskasvatuksessa tulisikin olla riittävästi resursseja toteuttaa tätä työtä. Lapsena opitut kaveritaidot ja käsitys oikeasta ja väärästä kantavat myös koulutyössä.

Hyvin opitut kaveritaidot kantavat myös koulutyössä.

Kouluissa on erilaisia toimintamalleja kiusaamiseen puuttumiseen. Matalalla kynnyksellä puuttuminen ja keskustelu ovat usein avainasemassa, mutta aina pelkkä juttelu ei auta. Äärimmäisenä keinona, jos kiusaamisessa on kyse esimerkiksi vakavasta väkivallasta, voidaan kiusaaja erottaa koulusta määräajaksi. Ääripäiden välillä tulisi olla riittävästi aidosti toimivia keinoja, joilla kiusaaminen saadaan loppumaan.

Lue myös: Kaupunki: Määräaikainen erottaminen koulusta on koettu tehokkaaksi keinoksi

Valitettavan usein kiusaaminen jää myös piiloon. Lapset ja nuoret eivät tohdi kertoa kiusaamisesta opettajalle, eivätkä läheskään aina omille vanhemmilleenkaan. Kiusaamisen muodot myös muuttuvat, eikä se aina ole näkyvää. Somekiusaamista vanhempien voi olla vaikea huomata.

Vantaalla viime vuodesta käytössä ollut Someturva-palvelu on apuna sosiaalisessa mediassa tapahtuvan kiusaamisen ja häirinnän suitsimiseen. Palvelu on käytössä 3.–9.luokkalaisilla koululaisilla.

Lue myös: Somekiusaamista ja -häirintää pyritään kitkemään uudella verkkosovelluksella – "Nuori voi saada somessa jopa tappouhkauksia"

Lapset ja nuoret opettelevat ihmissuhdetaitoja, empatiaa ja reilua kaveruutta. Aina on uusi joukko lapsia, joille samat opit kiusaamisen nollatoleranssista tulee iskostaa.

Vanhemmilta, opettajilta, päiväkodin henkilökunnalta, valmentajilta ja muilta kasvatustehtävissä olevilta tämä vaatiikin jatkuvaa viitseliäisyyttä.

Vaikka kiusaamista on, sitä ei tarvitse hyväksyä.