Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Pienetkin teot vaikuttavat Itämeren tilaan

Tosin kuin naapurikaupungeilla Helsingillä ja Espoolla, Vantaalla ei rantaviivaa ole. Jollei meren äärelle tule hakeuduttua esimerkiksi veneilyharrastuksen tai uimarantareissujen kautta, eivät sinilevälautat ja Itämeren tila ylipäätään ole aktiivisesti mielessämme.

Valtakunnallista Itämeripäivää vietetään torstaina. Kyseessä on John Nurmisen Säätiön lanseeraama teemapäivä, jonka tarkoituksena on saada ihmiset tekemään konkreettisia tekoja meren hyväksi. Lisäksi teemapäivänä innostetaan ihmisiä nauttimaan merestä. Erilaisia tapahtumia päivään liittyen järjestetään Vantaallakin.

Saastuneen Itämeren kunnossa ei ole kehumista. Rehevöityminen, ilmastonmuutos ja vilkas laivaliikenne kuormittavat meille rakasta merta.

Erityisesti rehevöityminen, joka tuo kesäisin tullessaan myös sinilevää, on suuri ongelma.

Roskaaminen vaikuttaa mereen päätyvän muovin määrään.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muistuttaa, että roskaaminen vaikuttaa suoraan muun muassa mereen päätyvän muovin määrään.

Esimerkiksi maahan, katukaivoon tai vaikka uimarannoille heitetyt tupakantumpit ovat muovia, jotka päätyvät sellaisenaan mereen. HSY viestii, että Suomessa kaupunkien rannoilla lähes 70 prosenttia roskista on tupakantumppeja.

Monet heittävät myös muita roskia surutta maahan. HSY:n kampanjassa värikkäät, kaivonkansiin liimatut tarrat muistuttavat roskaajia siitä, että maahan tai katukaivoon heitetyt roskat voivat päätyä huleveden mukana Itämereen.

Vantaalla kampanja näkyy Hakunilassa, Länsimäessä ja Tikkurilassa.

Roskaamisen lopettamisen lisäksi toinen tavallisen ihmisen tehtävissä oleva keino on syödä monipuolisesti Itämerestä pyydettyä kalaa.

Villikalaa, kuten silakkaa tai särkeä syömällä merestä poistuu esimerkiksi fosforia ja typpeä. Näitä ravinteita levät tarvitsevat kasvuunsa.

Vaikka Itämeren ongelmat ovat isoja ja niiden ratkaiseminen hidasta, onnistuu Itämeren suojelu meiltä jokaiselta vaivatta.