Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Vantaan maanmyyntitulot uhkaavat huveta valtuutettujen holtittoman päätöksen takia – "Mitä kokoomus ja perussuomalaiset tavoittelivat?"

Jos Vantaa ei priorisoi oman maan kaavoitusta, uhkaa raakamaan myynti kaupungille loppua kokonaan, kirjoittaja toteaa.

Kaupunkitilalautakunta teki 24. elokuuta päätöksen poistaa maapoliittisesta ohjelmasta perinteisen tahtotilan, jonka mukaan kaavoituksessa priorisoidaan strategisten alueiden ja täydennysrakennuksen ohella kaupungin omistamaa maata.

Äänestyspäätös 8–7 syntyi kokoomuksen aloitteesta perussuomalaisten tukiessa.

Päätös on potentiaalisesti kohtalokas. Olemmeko palaamassa aikaan, jolloin grynderit, pääomasijoittajat ja suurmaanomistajat pystyvät hyödyntämään kaavoituksen synnyttämää valtaisaa ansiotonta arvonnousua yhteiskunnan kustannuksella?

Mitä kokoomus ja äänettömänä yhtiömiehenään perussuomalaiset (eivät käyttäneet tilalautakunnassa yhtään puheenvuoroa asiasta) tavoittelivat muuttaessaan Vantaan maapoliittista ohjelmaa?

Puhumme suurista summista. Vantaan maanmyyntitulot, 35 miljoonaa euroa vuodessa, ovat suuruusluokaltaan lähes kymmenesosan vuoden 2023 budjetin 400 miljoonan euron kunnallisverotuotosta. Jos Vantaa ei priorisoi oman maan kaavoitusta, uhkaa raakamaan myynti kaupungille loppua kokonaan. Kuka myisi maitaan, jos kaavoituksen jälkeen niiden arvo keskimäärin kaksikymmenkertaistuu.

Vantaan maapolitiikka on tähän asti perustunut ajatukselle, että kaupunki ostaa raakamaata kehittääkseen kaupunkia, kaavoittaa sen ja myy rakennuttajille. Yhteiskunnalle jää kaavoituksen synnyttämä arvonnousu, jolla rakentaa uusien asuinalueiden infra ja julkiset palvelut.

Nykyisin Vantaan kaavoittaessa on puolet maista yksityisiä ja toinen puoli kaupungin omaa maata. Yksityinen maanomistaja maksaa kaavoitusmaksua, jolla nipistetään maan arvonnousua. Karkeasti voidaan kuitenkin arvioida, että jos Vantaan kaavoituksessa oman maan priorisointi lopetetaan, saatetaan pahimmillaan menettää puolet nykyisestä maankäytön tulovirrasta. Menetyksen suuruusluokka on noin 20 miljoonaa euroa!

Mitä kokoomus ja äänettömänä yhtiömiehenään perussuomalaiset (eivät käyttäneet tilalautakunnassa yhtään puheenvuoroa asiasta) tavoittelivat muuttaessaan Vantaan maapoliittista ohjelmaa? Gryndereille ja suurmaanomistajille siirretään yhteiskunnalle kuuluvaa rahaa. Sen tuloksena me kaikki vantaalaiset pääsemme iloitsemaan kunnallisveron korotuksesta.

Kimmo Kiljunen

Vantaan kaupunkitila-lautakunnan vpj.

kansanedustaja (sd.)