Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Päätoimittajalta Sähkön säästöä kannattaa opetella viimeistään nyt

Moni vantaalainen odottaa alkavaa syksyä ja talvea kauhunsekaisin tuntein. Kuinka korkealla sähkön hinta lopulta nousee, riittääkö sähköä kaikille ja miten omat rahat riittävät sähkölaskun maksamiseen?

Lue myös: Sähkön raju kallistuminen pakottaa Vantaan kaupunkia ryhtymään säästötoimiin – Tällaisia toimenpiteitä on harkinnassa

Inflaatiosta on puhuttu koko vuosi ja se näkyy lompakossa. Nyt ei ole kuitenkaan kyse siitä, raaskiiko ostaa jokusen euron kallistunutta kahvipakettia tai jättääkö lohen kalatiskille.

Niin sanotulla suoralla sähköllä lämpiävän omakoti- tai rivitalon sähkölasku tulee nousemaan tuntuvasti ja moni on syystäkin huolissaan.

Miten omat rahat riittävät sähkölaskun maksamiseen?

Lue myös: Pitkä suihkuttelu voi maksaa nyt jopa 3 euroa – näin sähkölaskua saa pienennettyä roimasti

Jotain voi kuitenkin tehdä, jotta sähkönkulutusta ja sähkölaskua saa pienemmäksi. Pitkät suihkut lämpimän veden alla on syytä unohtaa. Energiankäyttöön erikoistunut Motiva laski, että jos käy suihkussa hieman viileämmässä vedessä eikä lotraa 15 minuuttia, voi säästää kuukaudessa liki 300 euroa (VS 27.8.).

Monella sauna on aiemmin lämmennyt liki joka ilta, mutta jatkossa kannattaa miettiä, milloin on koko perheen saunapäivä.

Lue myös: Miksi sähköyhtiöt piilottelevat edullisinta sopimusta? – Paikallispoliitikko löysi tinkaamalla 14 snt/kWh -sopimuksen ja teki nyt aloitteen, joka päätyi heti valtakunnan politiikkaan

Kaukaa viisas on taloudenpidossaan varautunut pahan päivän varalle. Jos tilillä on jemmassa rahaa, on niille todennäköisesti talvella käyttöä ensimmäisten sähkölaskujen tullessa maksuun.

Pienituloiset ovat tässäkin ahtaalla. Jos säästöjä ei ole ja asumisen kulut nousevat, miten niukat tulot riittävät? Kuka maksaa pienituloisen sähkölaskun?

Sähkönsäästötalkoisiin osallistuvat toki muutkin kuin kotitaloudet. Vantaan kaupunki pohtii parhaillaan, miten kaupungissa valmistaudutaan talven tuloon.

Konkreettiset keinot ovat vielä linjaamatta, mutta kaupunki on harkinnut muun muassa ulkovalaistuksen sammuttamista paikoin kokonaan, katuvalojen toiminta-ajan lyhentämistä ja rakennusten ilmanvaihdon sammuttamista öisin (VS 27.8.).

Sähkömarkkinat heiluvat voimakkaasti ja sähkön hintaan vaikuttaa jatkossa niin maakaasun tuonti kuin se, milloin Olkiluodon uusi ydinreaktori alkaa tuottaa sähköä säännöllisesti. Toivotaan, että viimeistään keväällä tilanne on kotitalouksien näkökulmasta parempi.