Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sähköyhtiöt, kunnat ja valtio käyttävät sähkön markkinahäiriötä hyväkseen – "Ratkaisu energiakriisiin on yllättävän lähellä"

Kunnat omistavat sähköyhtiöt, ja siksi kuntien luottamushenkilöt ovatkin avainasemassa sähkön hinnan madaltamisessa, kirjoittaja toteaa.

Suomessa ei yksikään laki velvoita sähköyhtiötä myymään tuottamaansa sähköä (Nord Pool Spot) -sähköpörssin markkinahintaan. Sähkömarkkinalaki 67 § kuitenkin edellyttää, että yhtiöt, joilla on johtava markkina-asema vastuualueellaan, ovat velvollisia myymään sähköä kohtuulliseen hintaan kuluttajille sekä muille loppukäyttäjille. Tätä lakia kierretäänkin Suomessa nyt.

Lue myös: Miksi sähköyhtiöt piilottelevat edullisinta sopimusta? – Paikallispoliitikko löysi tinkaamalla 14 snt/kWh -sopimuksen ja teki nyt aloitteen, joka päätyi heti valtakunnan politiikkaan

Ajaako Fortumin taloudellinen katastrofi ja historiallinen sähkökriisi suomalaiset kotitaloudet sekä pk-yritykset taloudelliseen umpikujaan? Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoi 22. elokuuta, että Fortum tulee tarvitsemaan miljardeja kassan ja vakuustoiminnan tasapainottamiseen. Uniperin lasku veronmaksajille tulee olemaan ennennäkemättömän suuri suomalaisessa yrityshistoriassa.

Lue myös: Sähkön alv laskee, Itä-Suomelle tukipaketti, hoiva-avustusta lisätään, valtion velka kasvaa – Nämä ovat Marinin ja Saarikon hätäbudjetin muutokset käytännössä

Fortumin liikevaihto vuonna 2021 oli 112 miljardia. Liikevaihdoltaan seuraavat 49 sähkönmyynti- sekä sähköntuotantoyhtiötä ovat lilliputteja (liikevaihdot yhtensä noin 10 miljardia).

Ei ole epäilystäkään, että Fortumin ja valtion intressit ovat samansuuntaiset. Sähkön korkean markkinahinnan ja epäterveen markkinatilanteen takia rahaa valutetaankin nyt kuntien omistamille sähköyhtiöille sekä valtionhallinnolle sähköveron, ALV- ja pääomatulojen muodossa ennätysmäärät.

Vantaalla konsernijaosto käsitteli 29. elokuuta kaupunginjohtajan esityksen Vantaan Energian omistajaohjauskeskustelun tiedoksiannosta. Perussuomalaiset esittivät, että omistajapoliittiset linjaukset päivitetään energiakriisin ja vaarallisten jätteiden polttolaitoksen riskien takia välittömästi. Konsernijaoston muut puolueet eivät olleet valmiita energiapoliittisen ohjauksen välittömään muutokseen.

Vantaan omistajapoliittinen johtaminen on kaaoksessa. Kaupungin hallintosääntö on monitulkintainen ja ideologiat sekä antipatiat ohjaavat päätöksen tekoa. Meno Vantaalla ei eroa juurikaan valtakunnan politiikan painopisteistä. Onneksi 35 vuoden yrittäjyys on antanut itselleni ymmärrystä, anteeksiantoa ja kärsivällisyyttä.

Vantaan Kaupunki kilpailutti elokuussa ostopalveluiden sähkön myyntiyhtiön. Vuoden 2023 alusta sähkö tulee Pietarsaaren Herrfors Oy Ab:lta. Sähkökriisistä huolimatta suomalaisten sähköntuotantoyhtiöiden tuotantokustannukset eivät ole juurikaan muuttuneet. Miksi Vantaan kaupunki ei osta edullisesti tuotettua sähköä omistamaltaan yhtiöltä Vantaan Energialta, ja miksi Vantaan kaupunki ei noudata omia vastuullisuusohjeitaan eli noudata sähkömarkkinalakia?

Vastaa kyselyyn: Vantaan Sanomat kerää kaupunkilaisten kokemuksia sähkön kallistumisesta: Osallistu jutun tekoon

Ratkaisu suomalaiseen energiakriisiin on yllättävän lähellä. Kunnat omistavat sähköyhtiöt, ja siksi kuntien luottamushenkilöt ovatkin avainasemassa sähkön hinnan madaltamisessa. Kuntien luottamushenkilöiden pitääkin välittömästi ryhtyä toimiin. Sähköyhtiöiden hallituksien jäsenien sekä yhtiön toimintaa valvovien kaupungin- tai kunnanhallituksen jäsenien tehtävänä onkin vaatia yhtiön operatiiviselta johdolta ripeitä muutosehdotuksia.

Sähkömarkkinalakia 67 § on noudatettava, ja kohtuullisesti hinnoiteltu perussähkösopimus on tuotteistettava vantaalaisille välittömästi.

Tuukka Saimen

yrittäjä, kaupunginhallituksen jäsen, konserninjaoston jäsen (ps.)