Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sote-kiinteistöistä pyritään eroon liian kiireellä – Päätyykö verorahoin rakennettu kiinteistöomaisuus kansainvälisille sijoittajille?

Kuviosta on vaarassa syntyä markkinahäiriö, jos samaan aikaan myyntiin tulevat kaikki Suomen sote-kiinteistöt, kirjoittaja varoittaa.

Kunnat haluavat päästä eroon nopeasti sote-kiinteistöistä, koska ne eivät kuulu heidän rooteliin. Maltti olisi kuitenkin kokonaisuuden kannalta järkevää.

Riskinä on, että sosiaali- ja terveydenhuollon tilat ovat tulevaisuudessa kasvottomien pääomasijoittajien omaisuutta ja vuokria hilataan tappiin. Tilanne vuokrissa ei ole vapaiden markkinoiden kaltainen, vaan muistuttaa monopolia - mikä on huono yhdistelmä gryndereiden kanssa. Esimerkiksi sairaalaa on vaikea siirtää toisiin tiloihin.

Tilojen yksityistäminen ei saa syödä varoja palveluilta.

Lue myös: Vantaa aikoo myydä lukuisia asuntoja ja kiinteistöjä – tällaisia kohteita on myyntilistalla

Kuviosta on vaarassa syntyä markkinahäiriö, jos samaan aikaan myyntiin tulee kaikki Suomen sote-kiinteistöt. Kansainväliset pääomasijoittajat napsivat verorahoin kustannetun omaisuuden pilkkahintaan.

Kaikki tilat eivät ole tarkoituksenmukaisia: osa on vanhentuneita, kuumia ja jopa korjauskelvottomia. Tilojen kunto kannattaa selvittää kuntokartoituksen lisäksi oirekyselyllä, jotta piilevistä kosteusvaurioista saadaan kiinni. Tehyn kyselyssä HUS kiinteistöissä 24 prosenttia kärsi homeen ja 26 prosenttia viemärin hajusta sekä 56 prosenttia riittämättömästä ilmanvaihdosta. Ei kannata sitoutua pitkällä vuokrasopimuksella läpihomeisiin tiloihin.

Terveissä tiloissa sairaskulut laskevat, puhumattakaan siitä, että työntekijöitä saa paremmin, mikä on aivan kriittinen tekijä alueella.

Tarkoitus on, että sote-alueet luovat pitkäaikaiset vuokrasopimukset tilojen käytöstä. Silti pitää varmistaa, että esimerkiksi tuleva Tikkurilan sote-keskus ei päädy 20 vuoden vuokrasopimuksen jälkeen eniten tarjoavalle - ja näin pois kuntien palveluista.

Palveluverkon tulee olla avoin demokraattinen päätös, ja terveysasemista ja neuvoloista ynnä muista tulee kuulla kuntalaisten tarpeita. Tilojen tulee olla helposti saavutettavia ja esteettömiä. Päätöksiä ei voi tehdä ilman kuntalaisia.

Sirpa Siru Kauppinen (vihr.)

ympäristötekniikan M.Sc.

Alue- ja kaupunginvaltuutettu