Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Ongelmat hoitajien palkoissa kertovat arvostuksen puutteesta – "En usko, että tulen koskaan saamaan normaalia palkkaa HUS Asvian kautta"

Olen pohtinut irtisanoutumista, koska koen, että horjuva palkanmaksujärjestelmä kertoo myös työnantajan arvoista ja kiinnostuksesta työntekijöitä kohtaan, kirjoittaja toteaa.

Tulin kesäkuussa töihin Vantaan kaupungille 80 prosentin työajalla. Sain kuitenkin yllätyksekseni 100 prosentin palkan kesäkuulta. Tein 80 prosenttista työtä heinäkuun loppuun saakka, jolloin pidin myös 12 päivää palkatonta, jo toukokuussa anottuna.

Tämä 80 prosentin työaika palkattomine päivineen oltiin kesän sijaisena toimineiden, kahden esimiehen toimesta uudelleen selkeästi tiedotettu HUS Asvialle, ajoissa ennen palkanmaksua. Silti heinäkuun palkkanauhassa komeili jälleen kerroin 100 ja (lähes) täysi palkka.

Lue myös: Viivästyneitä palkkoja, väärin maksettuja lisiä – Hoitajien ja pelastajien palkanmaksu meni sekaisin Vantaalla: "Kaikki ovat ihan hiilenä"

Sain tuolta kesä–heinäkuun ajalta joustavaa hoitorahaa Kelasta, joten jouduin myös jatkuvasti olemaan Kelaan yhteydessä, että ei - tämä ei ole todellinen palkkani ja teen kyllä oikeasti 80 prosenttista työaikaa. Työsopimukseni olin heille etukäteen toimittanut, mutta herättäähän tuo varmasti epäilyjä virkailijoissa.

Uuden yllätyksen koin elokuussa, jolloin kysyin milloin liikamaksu tullaan perimään ja saanko siitä mitään ilmoitusta. Sain vastauksena, että maksu peritään elokuun palkasta, jossa vähennetään myös palkaton aika 1.–5.8. Hauskaa tässä on se, että olen ollut palkattomalla vain 1.8., joten tuokin viikon palkaton on täysin tuulesta temmattu.

Lue lisää: Vantaan palkanmaksu tökkii edelleen ja joidenkin työntekijöiden mitta on täyttynyt – "Hän olisi muuten jatkanut"

Liikamaksu on aina parempi kuin olla ilman rahaa tietenkin, mutta periaatteesta ärsyttää, että miten paljon palkka-asiat voivat mennä jatkuvasti pieleen. Se vaikeuttaa asioiden ennakointia. En usko, että koskaan tulen saamaan normaalia palkkaa HUS Asvian kautta, niin iso vitsi se on ollut minun ja kollegoideni kesken.

En myöskään ole saanut missään vaiheessa pientä, mutta minulle kuuluvaa työvaatteiden pesurahalisää, enkä yleiskorotusta.

Olen pohtinut irtisanoutumista, koska koen, että horjuva palkanmaksujärjestelmä kertoo myös työnantajan arvoista ja kiinnostuksesta työntekijöitä kohtaan.

Lue myös: Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ottaa käyttöön palkanmaksujärjestelmän, joka sotki Helsingin palkat – "Otamme karvalakkiversion"

Alkuvuodesta olemme vaihtamassa toiseen ongelmissa olevaan palkanmaksujärjestelmään. Sen toimivuutta on perusteltu sillä, ettei kyse ole täysin samasta järjestelmästä kuin mikä Helsingissä on käytössä ongelmineen.

Luottamuksen rikkomisen jälkeen en usko tähän, eikä moni muukaan.

Yksittäinen työntekijä voi tässä kohtaa vain äänestää jaloillaan.

Kyllästynyt hoitaja