Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kenelle kaavoituksen synnyttämä maan arvonnousu kuuluu? – "Kaupunki uhkaa menettää 20 miljoonaa euroa"

Kun keskimäärin raakamaan arvo kaksikymmenkertaistuu kaavoituksen seurauksena, on täysin paikallaan, että kaupunki priorisoi strategisten alueiden lisäksi oman maan kaavoitusta, kirjoittaja toteaa.

Kokoomuslaiset tilalautakunnan ja ympäristölautakunnan puheenjohtajat Otso Kivimäki ja Anssi Aura vastasivat mielipidekirjoitukseeni Vantaan maanmyyntitulojen hupenemisesta, kun kokoomuksen johdolla päätettiin jatkossa olla täysimääräisesti hyötymättä kaavoituksen synnyttämästä maan ansiottomasta arvonnoususta. (VS 3.9.) He syyttivät minua perusteettomasta väitteestä ja pitivät mielipidettäni "täysin sosialistisena".

Arvostan kollegojen tarmokkuutta, että reagoivat kirjoitukseeni, mutta vastaamistani häiritsee leimakirveellä huitominen. En sinänsä kaihda sanan "sosialismi" tai sosialidemokratia käyttöä, kun puhumme pohjoismaisesta kaavoituspolitiikasta, mutta leimaaminen ei käy argumentista. Haukkuun on vaikea vastata.

Lue myös: Mielipide | Vantaan maanmyyntitulot uhkaavat huveta valtuutettujen holtittoman päätöksen takia – "Mitä kokoomus ja perussuomalaiset tavoittelivat?"

Kivimäki ja Aura peräänkuuluttavat kaavoituksen tasapuolisuutta. Tosiasiassa tänä päivänä kaupungin kaavoittaessa puolet maista on yksityisiä ja toinen puoli kaupungin omaa maata. Ymmärrän hyvin, että yksityinen maanomistaja maksaa kohteensa kaavoituksen kustannukset. Kuinkas muuten?

Kollegat ovat oikeassa, että kaupunki perii yksityismaiden kaavoituksen synnyttämästä arvonnoususta 35–50 prosenttia. Loppu tästä "ansiottomasta" arvonnoususta eli 50–65 prosenttia jää maanomistajan taskuun.

Kun keskimäärin raakamaan arvo kaksikymmenkertaistuu kaavoituksen seurauksena, on täysin paikallaan, että kaupunki priorisoi strategisten alueiden lisäksi oman maan kaavoitusta. Näin ei enää tapahdu kokoomuksen johdolla tehdyn äänestyspäätöksen seurauksena, jota demarit vastustivat. Lopputuloksena kaupunki uhkaa menettää yli puolet nykyisestä maankäytön tulovirrasta eli 20 miljoonaa euroa.

Vantaata on tähän asti pitkälti rakennettu niin, että kaupunki hankkii raakamaata ja kaavoittaa sen. Sitten maa myydään rakennuttajille. Kaupungille jää tällöin kaavoituksen synnyttämä arvonnousu, jolla rakennetaan alueilla tarvittavat palvelut.

Otso Kivimäki vieraili juuri kaupunkitilalautakunnan puheenjohtajana Kööpenhaminassa. Siellä hän kuuli, kuinka Tanskassa ratkaisevin rahoituslähde uusia asuinlähiöitä kehitettäessä on rakennusoikeuksien myynti. Kööpenhaminassa on käytössä sama kaavoitusmalli kuin Vantaalla on ollut. Ei ole enää, kiitos kokoomuksen.

Kimmo Kiljunen

kaupunkitilalautakunnan vpj.

kansanedustaja (sd.)