Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Päätoimittajalta Neuvolassa tulee olla riittävästi aikaa kohtaamiselle

Tiuhaan vaihtuvat terveydenhoitajat ja turhan pikaiset neuvolalääkärin tutkimukset ovat nousseet puheenaiheeksi Vantaan Sanomien mielipidesivun kirjoituksissa, joissa tuoreet äidit ovat kertoneet kokemuksistaan.

Elokuussa julkaistussa kirjoituksessa Tikkurilan seudulla asuva huolestunut vanhempi kritisoi Tikkurilan neuvolan alati vaihtuvia työntekijöitä. "Lapseni on käynyt ensimmäisen elinvuotensa aikana Tikkurilan neuvolassa yhdeksän eri terveydenhoitajan vastaanotolla. Yhteensä käyntejä on ollut 11, joten saman terveydenhoitajan vastaanotolla olemme päässeet käymään vain kolmesti", hän kirjoitti (VS 9.8.).

Lue myös: Mielipide | Tikkurilan neuvolassa tutusta terveydenhoitajasta ei ole tietoakaan, vaan vastassa on turhan usein uusi työntekijä – "Tuskin kukaan muistaa minua tai lastani"

Neuvolan työ on mitä parhainta ennalta ehkäisevää työtä.

Keskiviikon lehdessä puolestaan kaupunginvaltuutettunakin toimiva Eve Rämö (vihr.) kirjoitti kokemuksistaan tuoreena äitinä. "Kokonaista 26 minuuttia on se aika jota Vantaa suostuu lääkäriaikaa minulle antamaan vaikean raskauden, synnytyksen ja tehohoidon jälkeen. On sanomattakin selvää, että tässä ajassa minua ei kyetä hoitamaan asianmukaisesti", hän kuvasi tekstissä kokemuksiaan.

Lue lisää: Mielipide | Synnyttäneiden jälkihoito on Vantaalla retuperällä – "On kallista jättää äidit hoitamatta ja ongelmat kohtaamatta"

Odottavat äidit, vasta synnyttäneet naiset ja pienten lasten vanhemmat ovat monin tavoin herkässä elämäntilanteessa. Erityisesti ensisynnyttäjille kaikki on uutta, tiedonjano valtava ja elämänmuutos monenlaisia tunteita herättävä.

Neuvolan ydintehtäviin kuuluu tietysti lapsen kasvun ja kehityksen seuraaminen, mutta ei tulisi unohtaa myöskään vanhemmuuteen liittyviä haasteita. On ensiarvoisen tärkeää, että neuvolassa olisi mahdollista keskustella tutun hoitajan kanssa mieltä askarruttavista asioista. Jos hoitaja jatkuvasti vaihtuu, on luottamussuhdetta kenties vaikea rakentaa. Tärkeät asiat saattavat jäädä kertomatta ja vaivat hoitamatta.

Terveydenhoitajien ammattitaitoinen työ on Vantaalla laadukasta ja arvostettua. Neuvolassa tehtävä tärkeä työ on myös mitä parhainta ennalta ehkäisevää ja varhaisessa vaiheessa vaikuttavaa työtä.

Siksi juuri neuvolassa on turvattava riittävät resurssit, riittävästi aikaa myös kuuntelulle ja tarvittaessa asianmukaisille toimenpiteille.