Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Lyhytnäköistä säästämistä – Vanhusten yhteisöllistä toimintaa uhkaa jälleen lakkauttaminen Myyrmäessä ja Havukoskella

Olemme jälleen samassa tilanteessa kuin pari vuotta sitten, kirjoittaja toteaa.

Vantaan kaupunki on ottamassa vanhuksille tukea tarjoavilta Havurastilta ja Myyrrastilta 30 000 euroa pois. Tuo kaupungille pieni summa on Marjatta-Säätiölle mahdoton kompensoitavaksi muusta sen toiminnasta.

Kulttuurilautakunta on käytännössä lyömässä naulaa tärkeään vanhustenpalvelujen osaan, kun se hyväksyi virkahenkilöiden esityksen.

Rastien toiminnan rahoitus on ollut kaupungin ja Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (Stea) yhteispeliä. Kun kaupunki lipeää rahoituksesta, Stea tekee sääntöjensä mukaisesti saman perässä. Se saattaa ottaa pois jopa koko avustuspottinsa 200 000 euroa.

Tämän piti olla jo kaikilla tiedossa, mutta olemme jälleen samassa tilanteessa kuin pari vuotta sitten.

Vantaalla tehdään hienoja ohjelmia. Muun muassa yhdenvertaisuus ja osallisuus -ohjelmilla pyritään vapauttamaan kaupunkilaisten inhimillistä pääomaa yhteiseen käyttöön. Silti esityksestä rastien lakkauttamiseksi ei edes neuvoteltu Marjatta-Säätiön edustajien, saati rastien palvelujen käyttäjien kanssa.

Lue myös: Tarpeettomuuden tunne oli viedä Rakel Kaislan junan alle – Yhteisö löytyi Myyrastista, jonka toiminta on vaarassa päättyä

Lue myös: Rasteille rahoitusta – Toiminta jatkuu, mutta aukioloaikoja pohditaan vielä

Rastien toiminta perustuu palvelujen käyttäjien yhteisöenergiaan ja vertaistukeen. Rasteista saatava oppi voisi olla tärkeää koko kaupungin organisaatiolle.

Eri ihmisryhmien omaehtoiseen toimintaan ja taitoihin perustuvasta yhteisöllisestä toiminnasta löytyisi ratkaisuja moniin tilanteisiin ja ongelmien ehkäisyyn.

Olisi järkevää suunnata rahaa palveluihin, joissa asiakasryhmien ohjaajina ryhmäkeskusteluissa toimisivat muun muassa entiset kuntoutuneet palvelujen käyttäjät. Kaupungin virkahenkilöille jäisi toiminnan puitteista vastaaminen.

Lue myös: Havurastin ja Myyrastin toiminta päättyy – Kaupunki lopettaa 200 000 euron tuen ikäihmisten päivätoiminnalle

Tämä sote-järjestöistä saatu hyvä kokemus tulisi ottaa myös julkisessa hallinnossa käyttöön. Tästä hyötyisivät asiakkaat, jotka pääsisivät todellisen vertaistuen piiriin ja veronmaksajat, jotka maksaisivat tuloksia parhaiten tuottavista palveluista.

Väistämättä tulee mieleen, että onko juuri asiakkaiden osallistumisessa syy virkahenkilöiden nihkeyteen järjestää asiakasohjautuvia palveluja.

Jos näin on, ammattilaisuuden ja vertaiskokemuksen suhde on ymmärretty väärin. Ammattiosaaminen on useimmissa tapauksissa välttämätön tuki, jotta vertaisuus voisi toteutua.

Päättäjien tulee nähdä pienten lyhytnäköisten säästöjen yli. Havu- ja Myyrrastin organisatorinen paikka hyvinvointiuudistuksessa on epäselvä. Sen ratkaiseminen on poliittisten päättäjien ja virkahenkilöiden tämän hetken tärkein ja kiireellisin tehtävä.

Pidetään huolta vanhuksistamme, joiden ansiosta voimme keskimäärin hyvin.

Jussi Särkelä

kaupunginvaltuutettu (sd.)