Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Raiteiden varrella asunnot käyvät kaupaksi

Hyvät julkiset liikenneyhteydet tekevät kaupunginosista houkuttelevia ja vaikuttavat myös positiivisesti asunnon ostoa suunnittelevien kuluttajien ostopäätöksiin.

Näin voisi päätellä ainakin tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan.

Huoneistokeskus tiedotti maanantaina, että vaikka pääkaupunkiseudulla on kuluvan vuoden aikana myyty vähemmän asuntoja viime vuoteen nähden, käy niin sanotun raidejokerin varrella asuntokauppa viime vuotta pirteämpänä.

Lue myös: Vantaan ratikan suunnittelussa tuli eteen yllättävä haaste – Neuvoa kysytään Saksasta saakka

Raidejokeri on raitiolinja, joka kulkee Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välillä. Liikennöinnin on tarkoitus alkaa tammikuussa 2024.

Uusia asukkaita ja vetovoimaisia asuinalueita olisi siis tarjolla.

Huoneistokeskuksen mukaan raidejokerin reitin läheisyydessä olevien asuntojen kohtuullinen hintataso on houkutellut jo nyt eri alueille etenkin lapsiperheitä.

Vanhoja asuntoja on myyty viime vuotta enemmän muun muassa Myllypurossa, Roihuvuoressa, Pajamäessä ja Veräjämäessä.

Sen sijaan Espoon Leppävaarassa ja Tapiolassa ilmiö ei vielä näy.

Samanlainen suuntaus näkyi länsimetron aloittaessa liikennöinnin Espoossa, ratikan valmistuttua Tampereella ja toisaalta myös kehäradan aikoinaan valmistuttua Vantaalla.

Lue myös: Reipas rakentaminen näkyy Vantaalla asuntojen arvonkehityksessä – "Kysynnän ja tarjonnan laki pätee tässäkin"

Vantaalla päätetään ensi vuonna ratikan rakentamisesta. Toteutuessaan ratikan reitin varrelle rakennettaisiin runsaasti uutta asumista ja myös kokonaan uusia asuinalueita muun muassa Aviapolikseen.

Uudisrakentamista ja täydennysrakentamista on suunnitteilla myös muun muassa Hakunilaan, jonka vetovoimaa ratikan ennustetaan lisäävän.

Kaikkinensa ratikan reitin varrelle voisi kaavoittaa uutta asumista noin 60 000 asukkaalle. Uusia työpaikkoja tuli puolestaan 30 000 henkilölle.

Lue myös: Muuran kaupunkikylästä tulossa leikkisä ja värikäs asuinalue, koti yli 5 000 ihmiselle – katso havainnekuva

Uusia asukkaita, vetovoimaisia asuinalueita ja kasvua olisi siis tarjolla Vantaallekin, mikäli valtuutetut rakentamisen ensi vuonna hyväksyvät.

Naapurikaupunkien positiivista kehitystä seuraamalla voi miettiä, mitä hyvää (tai huonoa) ratikka meille toisi mukanaan.