Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Uusi arvio kertoo Vantaan ratikan matkustajamäärien romahtavan – "Ratikan puolustajien kannattaa kaivaa parhaat argumenttinsa esiin"

Jos matkustajamäärät laskevat näin merkittävästi, sillä on vaikutusta useisiin seikkoihin, kirjoittaja toteaa.

Vantaan valtuusto tekee päätöksen Vantaan ratikan rakentamisesta loppuvuodesta 2023.

Ratikkahankkeen pohjalukuina on tähän mennessä käytetty kokonaiskustannusarviota 393 miljoonaa euroa, josta Vantaan osuus olisi 267 miljoonaa euroa. Vuorokausikohtainen matkustusmääräarvio vuodelle 2030 on ollut 82 000 matkaa vuorokaudessa. Kyseinen matkustusmääräarvio tehtiin vuonna 2019.

Ratikan uusin Helmet-liikennemallilla tehty matkustusmääräarvio vuodelle 2030 on valmistunut. Vuorokausikohtaisten matkojen määrä on pudonnut 31 000 matkaan vuorokaudessa, eli pudotusta alkuperäiseen arvioon on yli 60 prosenttia.

Lue myös: Vantaan ratikan suunnittelussa tuli eteen yllättävä haaste – Neuvoa kysytään Saksasta saakka

Myös bussivaihtoehdossa matkustusmääriä korjattiin huomattavasti alaspäin. Bussin osalta 35 000 matkaa muuttui 20 000 matkaan vuorokaudessa.

Koronan mukanaan tuoma hybridityöskentely on varmasti tullut jäädäkseen, mutta se ei selitä yksistään näin massiivista pudotusta ratikan osalta. Alkuperäinen arvio 82 000 matkasta vuorokaudessa on ollut selvästi ylimitoitettu.

Jos matkustajamäärät laskevat näin merkittävästi, sillä on vaikutusta useisiin seikkoihin. Esimerkiksi ruuhka-ajankohtien vuorovälit muuttuisivat suunnitellusta 5 minuutista 7,5 minuuttiin.

Ruuhka-aikojen ulkopuolella alkuperäinen suunnitelma oli 10–20 minuutin vuorovälit, mutta uudella arviolla ratikkaa voisi joutua odottamaan jopa 30 minuuttia.

Laskenut matkustusmääräarvio vähentää myös alkuperäistä ratikan kalustotarvetta noin seitsemällä vaunulla, joiden kustannusvaikutus on 25 miljoonaa.

Tilanteen tekee kuitenkin erikoiseksi se, että hanke koetaan yhä kannattavaksi kiinteistötaloudellisin perustein, vaikka matkustusmäärästä on kadonnut 60 prosenttia. Onko Vantaan ratikan tarkoitus palvella ensisijaisesti vantaalaisia vai ainoastaan kiinteistökehittäjiä ratikan varrella? Kuinka vähän vuorokausikohtaisia matkoja on oltava, jotta hanke voidaan todeta kannattamattomaksi?

Valtuusto tarvitsee päätöksenteon tueksi mahdollisimman ajantasaiset rakentamiskustannukset ja matkustusmääräarviot. Seuraava tilannekatsaus tulee loppuvuodesta, kun ratikasta valmistuu päivitetyt kustannusarviot.

Ei ole vaikea ennustaa, että ratikan kustannusarvio tulee kasvamaan alkuperäisestä 393 miljoonasta. Kyse on enää siitä, kuinka merkittävä lisälasku meitä vantaalaisia odottaa. Vantaan ratikan puolustajien kannattaa kaivaa parhaat argumenttinsa esiin viimeistään vuodenvaihteessa.

Antti Suni

Varavaltuutettu (liik.)

Vantaan ratikan kaupunginhallituksen seurantaryhmän jäsen