Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sähkönsäästökeinoja etsimällä voi aiheuttaa kodilleen myös vahinkoa

Energian säästöön liittyy omat haasteensa ja pelkään pahoin, että liiallinen säästö aiheuttaa merkittäviä korjauskustannuksia rakennusten omistajille, kirjoittaja toteaa.

Suomen epäonnistuneen energiapolitiikan vuoksi monessa tuvassa mietitään, tehdäänkö nyt omaisuuden uusjakoa sähkölämmittäjien ja asuntovelallisten omaisuudelle. Nähdäänkö jopa kotien pakkolunastuksia maksamattomien jättisähkölaskujen vuoksi?

Esimerkiksi Keravan Energia hinnoittelee päiväsähkön 70 snt/kWh ja yösähkön 40 snt/kWh omakotiasukkaille lokakuun alusta. Muut sähköyhtiöt kertovat samaa suruviestiä.

Lue myös: Selvitys: Tässä on kodin energiasyöppö – kuluttaa minuutissa enemmän sähköä kuin tietokone päivissä

Keskiverto sähkölämmitteinen omakotitalo kuluttaa noin 20 000 kWh sähköä vuodessa, josta lämmityksen osuus on puolet. Tämä tarkoittaa edellä mainituilla hinnoilla noin 11 000 euron vuotuista sähkölaskua ilman siirtokustannuksia, jonka hinnasta ei ole puhuttu mitään.

Asunnon lämpötilaa pienentämällä voidaan säästää lämmityskuluissa noin 5 prosentti per pudotettu lämpöaste.

Lisäsäästöjä etsitään myös muualta. Ilmanvaihtoa ei voi sulkea sähkön hinnasta huolimatta, vaikka se on asunnon suurin energiasyöppö. Suljettu ilmanvaihto on ollut osasyy lukuisten koulujen purkamiseen.

Lue myös: Klapikauppa käy kuumana vantaalaisessa myymälässä – Motivan edustaja antaa esimerkin, milloin puulla lämmittäminen kannattaa taloudellisesti

Pelkän yösähkön käyttöön siirtyminen ei välttämättä ole paras ratkaisu. Esimerkiksi varattaessa edullisemmalla yösähköllä lämpöä asuintilojen lattiabetoniin, se jäähtyy päivän aikana, heikentää asuinmukavuutta öisenä kuumuutena, huonona unen laatuna ja illalla kotonaoloajan viileytenä.

Sähkökatkoksiin on varauduttu muun muassa nestekaasulämmittimillä. Niillä saadaan toki lämpöä aikaiseksi. Palovaaran lisäksi pitää huomioida se, että kaasulämmittimen palamistuotteena muodostuu runsaasti vettä. Se imeytyy rakenteisiin ja yhdessä mahdollisesti suljetun ilmanvaihdon kanssa lisää kosteusvauriovaaraa entisestään. Kaasulämmittimissä epäpuhdas palaminen aiheuttaa häkävaaran.

Energian säästöön liittyy omat haasteensa ja pelkään pahoin, että liiallinen säästö aiheuttaa merkittäviä korjauskustannuksia rakennusten omistajille – kuka ikinä ne energiakriisin jälkeen omistaakin.

Jos talossasi on tulisija, nyt on aika käyttää sitä. Hyvin nuohottuna ja polttamalla kuivaa puuta, saat parhaan hyötysuhteen takastasi.

Jorma Piisinen

Remontti-Reiska

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu (ps.)

Aluehallituksen jäsen