Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Vantaa on muuttajien luvattu kaupunki, jossa on totuttu aloittamaan uutta elämää ja hautaamaan vanhaa

Muutin lapsuudenkodistani ensi kertaa omaan asuntoon, kun olin rapiat parikymppinen. Sittemmin muuttoja on kertynyt plakkariin kymmenkunta. Se lienee suhteellisen maltillinen luku Vantaalla, tuossa muuttajien luvatussa kaupungissa.

Olen asunut pienillä ja isoilla paikkakunnilla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Joka kerta muutto on ollut omanlaisensa urheilutapahtuma. Useimmiten olen kasannut kavereista pienen porukan avustamaan kantohommissa.

Palkaksi pizzaa ja huurteista. Aina on muutama uhri tarttunut pyydykseen.

Muuttopäivänä on sitten saattanut poloisille paljastua, että projekti ei olekaan lastenleikkiä. Miten ihmeessä piano kannetaan? Pesukonekin painaa tonnin. Vuokrapakun lastaaminen on osoittautunut omaksi taiteenlajikseen. Paljon on ärräpäitä lennellyt ja tuskanhikeä vuotanut, mutta kaikesta on selvitty. Kaverisuhteet ovat säilyneet näihin päiviin.

Hissin keksijä on kaikkien muuttajien sankari.

Muuttourakat ovat nykyään niitä harvoja tapahtumia, joissa voi nähdä úseita kavereita samalla kertaa. Nuoruudessa kavereiden kokoontumisia oli paljon useammin. Monet ovat kiintyneet someen kasvokkain näkemisen kustannuksella. Evoluutio etenee.

Mitä tulevaisuus tuo muuttoprojekteille? Hissin keksijä on kaikkien muuttajien sankari, mutta uusi teknologia luo kutkuttavia mahdollisuuksia. Robotit muuttavat ennen pitkää puolestamme. Ei tarvitse enää höynäyttää hyväuskoisia kavereita. Androidit kantavat kodinkoneet pilvenpiirtäjän kattohuoneistoon. Dronet lennättävät pöydät ja sängyt suoraan ikkunoista sisään.

Muutoissa tulee jatkossakin olemaan se hieno puoli, että niiden myötä voi aloittaa elämän ikään kuin puhtaalta pöydältä. Toki uutta nahkaa luodessa menettää samalla osan itsestään. Se, missä asut, määrittelee sinua yllättävänkin paljon.

Vantaalaiset tietävät hyvin muuttamisen plussat ja miinukset. Vantaalla ihmiset ovat tottuneet aloittamaan uutta elämää ja hautaamaan vanhaa. Monille Vantaa on tietoisesti myös väliaikaista vain: opiskeluajan kotipaikka tai muu tilapäisratkaisu.

Viime vuonna Vantaalta lähtijöitä oli selvästi enemmän kuin Vantaalle tulijoita – kaupungin muuttotappio oli historiallinen. Moni muutti etenkin kehyskuntiin, kuten Hyvinkäälle, Kirkkonummelle ja Sipooseen. Porukka kai kaipasi enemmän tilaa ja maisemanvaihdosta.

Joku hyväkäs voisi sanailla, että juuri vantaalaiset ovat niitä juppihippipunkkareita, jotka vaihtavat paikkaa. Kun itse vaihdoin viimeksi paikkaa, urakka oli helpohko. Raskaita kantamuksia oli niukahkosti. Tein kaikille palveluksen ja hankin uuden kämppäni edelliseltä asukkaalta valmiiksi asennetun pesukoneen.

Kaverit saivat kyllä palkkansa liian helpolla.