Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kolumni Vantaa satojen miljoonien aasialaisten olohuoneissa

Tampere päätti kauan sitten lähteä haastamaan Helsinkiä. Nyt tulokset ovat kaikkien nähtävillä. Uudistunut keskusta, tornitalot, raitiovaunut, jättiareena huipputapahtumineen. Pirkanmaan sydän sykkii niin, että pääkaupungissa moni on kateellinen. Varsinkin kun oma areena Pasilassa on venäläissotkujen takia tyhjillään.

Kun jotain alkaa toivoa, ajatukset voivat muuttua teoiksi. Kaupungit kilpailevat asukkaista, yrityksistä ja matkailijoista. Kilvassa pitää ajatella riittävän isosti.

Millainen Vantaan pitäisi olla kymmenen vuoden päästä? Lentokenttäkaupungin kannattaisi rakentaa urheilu- ja tapahtumakaupungin mainettaan. Olisimme suurten kisojen kaupunki, jossa asiat luistavat.

Urheilutapahtumat liikuttavat tunteita, tuovat kiinnostavuutta, monipuolistavat mielikuvaa seudusta, vetoavat uusiin asukkaisiin ja yrityksiin sekä tuovat turisteja. Synkkien uutisten keskellä ne ilahduttavat ja auttavat jaksamaan arjessa.

Näkyvyys tekee Vantaasta arvokkaamman kumppanin muille toimijoille.

Kaupungissa on toki jo tehty paljon. Mikä on viime aikoina ollut katsotuin Suomesta lähetetty kilpailu? Vastaus: viime syksynä Myyrmäessä Vantaan Energia-areenalla pelattu sulkapallon sekajoukkueiden MM-turnaus.

Sulkapallo on Aasiassa huippusuosittu laji. Myyrmäessä 16 joukkuetta osallistui kahdeksan päivän spektaakkeliin. Televisiolähetykset tavoittivat arviolta yli 500 miljoonaa kotitaloutta.

Tällaiset yleisöt eivät ole mahdollisia oikein millään muulla elämänalueella. Näkyvyys tekee Vantaasta arvokkaamman kumppanin muille toimijoille. Hyödynsimmekö julkisuuden täysimittaisesti? Käytimmekö sulkapalloa apuna tuomaan meille matkailijoita tai investointeja muille aloille?

Tällaisiin maalintekopaikkoihin tulisi tarttua yhä hanakammin, valtion matkailunedistäjät, yritykset ja kaupungin viestintä yhdessä.

Aasialaiset rakastavat sulkapalloa, suomalaiset tekevät toimivan turnauksen. Kun rakkaus lajiin yhdistää ja synnyttää luottamusta, kynnys vantaalaisten kanssa toimimiseen madaltuu kaikissa asioissa.

Toinen hyvä esimerkki on kriketti. Suomessa pieni, maailmalla yksi suosituimmista lajeista. Vantaa pääsi kesällä järjestämään kriketin MM-karsinnan, otteluja välitettiin verkossa eri puolille maailmaa.

Mitä seuraavaksi? Voisiko Hakunilassa joskus hiihtää sprintin maailmancupin osakilpailun? Mitä keksisimme maailman voimistelijoille? Milloin järjestämme taas kaikkien aikojen suurimman Jukolan viestin?

Jos ei uskalla unelmoida, ei mitään saakaan.

Kirjoittaja on viestintätoimisto Drumin johtava konsultti, viiden uutistoimituksen kasvatti ja vantaalainen neljän teinin isä.