Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vantaanlaakson metsä tulee säilyttää, koska se tukee kestävää tulevaisuutta

Vantaalla on tavoitteena olla hiilineutraali kaupunki lähitulevaisuudessa. Vastaavatko Ylästöntien jatkeen rakentaminen ja metsän kaataminen näitä tavoitteita? kysyy kirjoittaja.

Viime keväästä asti on tapetilla ollut Vantaanlaakson metsäalue, jolla olevalle tontille on hakenut poikkeuslupaa tuotanto- ja varastotilojaan varten eräs maahantuontiyritys. Me naapuruston asukkaat olemme poikkeusluvan eri vaiheissa vastustaneet hanketta.

Metsä sijaitsee voimakkaalla lentomelualueella ja Tampereen tien läheisyydessä, joten yhtään enempää melua metsän läheiselle asuinalueelle ei haluta.

Vantaan karttapalvelun kartoista voi havaita, että metsän kohdalla melun voimakkuus on selvästi vähäisempää kuin esimerkiksi lähistöllä olevan puiston kohdalla. Mikäli metsä hakataan pois edes osittain, lisää se vääjäämättä naapurustoon kohdistuvaa melutasoa.

Lue lisää: Asukkailta katoaa iso pala lähimetsää Vantaanlaaksosta, jonne on suunnitteilla jättimäinen varasto- ja teollisuusrakennus sekä myymälä

Teollisuustoiminta ja sen myötä lisääntyvä raskas liikenne toisi lisää melua alueelle. Teollisuus- ja varastotoiminta ei mitenkään tunnu sopivan keskelle pientaloasutusta. Mahdollisen rakennuksen koko olisi vieläpä suurempi kuin, mitä tontille kaavan mukaan saisi rakentaa.

Asemakaava vuodelta 1994 sallii metsässä olevalle tontille toimistorakennuksen, kuten kaupunkiympäristölautakunnan jäsen Tuomas Mutanen ja Kaupunkitilalautakunnan varajäsen Timo Huhta kirjoituksessaan Vantaan Sanomissa kirjoittivat. Metsään mahdollisesti joskus tuleva toimistorakennus ei toisi mukanaan raskasta liikennettä, kuten varasto- ja tuotantotoiminta, mutta metsää senkin tieltä olisi kaadettava.

Lisäksi Mutanen ja Huhta mainitsivat yleiskaavan suunnitelmissa olevan Ylästöntien jatkeen, joka on perua siltä ajalta, jolloin suunniteltiin Kehä 2:n rakentamista. Mahdollisesti joskus tontille rakennettava toimisto ja Ylästöntien jatke lisäävät melulle alttiin alueen melutasoa varmasti.

Lue lisää: Hehtaarien metsä teollisuustonteiksi – "Eikö Vantaalla ole joutomaata, jotta lähimetsiä ei tarvisisi uhrata?"

Sekä tie että toimistorakennus ovat edelleen toteutumatta. Asemakaavan ajantasaisuutta on mietittävä uudelleen.

Alun perin asemakaava on tehty erään jo toimintansa lopettaneen yrityksen tarpeita ajatellen eikä kaavan antama mahdollisuus yritysrakentamiselle ole houkutellut muita yrityksiä tämän jälkeen. Ylästöntien jatke tuntuu sekin olevan kummallisuus kaavassa. Oikaisu Tampereentielle lyhentäisi matkaa nykyisestä alle 200 metriä. Mikä tulisikaan hinnaksi muutaman sadan metrin oikoreitille?

Lue lisää: Mielipide | Vantaanlaakson metsän kohtalo tulee ratkaista kaavamuutoksella

Minkälaista liikennejärjestelyjen kehittämistä on se, että rakennetaan oikoreittejä autoteihin asuinalueiden kustannuksella? Vantaalla on tavoitteena olla hiilineutraali kaupunki lähitulevaisuudessa. Vastaavatko Ylästöntien jatkeen rakentaminen ja metsän kaataminen näitä tavoitteita?

Tässä voisi olla näytön paikka kaupungilla, joka haluaa toteuttaa kaupunkisuunnitteluaan ottamalla oikeasti huomioon asuinalueiden ja kestävän tulevaisuuden tarpeet.

Johanna Nikolov