Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Koululaiset häiritsevät kotirauhaa Kivistössä – ikkunoihin heitellään kananmunia ja ovia potkitaan karatepotkuilla

Kivistö on ollut idyllinen ja rauhallinen paikka asua. Mitä alueella oikein tapahtuu, kirjoittaja kysyy.

Lähikoululaisilla on jo pitemmän aikaa ollut salahäirintäkiva-trendi, joka saa yhä uusia muotoja.

Eräänä kohteena on valtakunnallisesti palkitun taiteilija-pariskunnan koti. Se alkoi ovikellon soitosta ja karkuun. Ikkunoita hakataan, sisääntulon sekajätelaatikko kaadetaan, postilaatikko liataan, ulko-ovea potkitaan karatepotkuilla, ulko-oven poikki teipataan kuuden sentin eristysnauha, verannan istuimelle tuodaan roskapussi jonka dokumentit paljastavat että mukana ringissä on myös tyttöjä.

Tuosta oppilaiden haittatrendistä kuuluu samantyylisiä viestejä laajemmaltikin. Kun Porissa ikääntynyttä pariskuntaa häirittiin, koti asensi tallentavan valvontakameran ja kuvat annettiin koululle. Haitanteko loppui.

Lue myös: Huumekauppaa, varkauksia, levottomuuksia...asukkaat kertovat, miten Kivistön ongelmat ovat lisääntyneet pikkuhiljaa – "Aiemmin täällä oli rauhallista"

Erikoisen haitallinen on uusi ilmiö: heitetään verannan tiiliseinään kananmunia. Ei ole mukava päivästä toiseen pestä seinää, kun samaan aikaan häirinnän kohteeksi joutuneilla on ollut sydänongelmia. Kananmunan heittäjistä kuulee juttuja jopa kehäradan junassa ja naapurilähiössä.

Jos noista ilkitöistä tehdään poliisitutkimus, seinän kananmunajälkien pesulaskut ja ulko-oven kararepotkuviiltojen maalauslaskut menisivät koteihin, koska suurin osa tekijöistä on alaikäisiä.

Eivät nämä Kivistön lähikoulujen oppilaat ensisijaisesti poliisia tarvise – vaan että koulut ottaisivat kasvatusvastuun ja nuorisotoimi ennaltaehkäisevän toiminnan. Kouluilla on psykologit, kuraattorit ja vanhempainyhdistykset.

Lue myös: Poliisi on ottanut Kivistön yhdeksi päävalvontakohteistaan, myös valvontakamerat harkinnassa – "Sieltä puuttuu vielä sosiaalinen kontrolli"

Haitanteko ja häirintä on yhteiskunnallinen ilmiö, joka muuttaa muotoaan. Tietysti kodeilla on lapsistaan vastuu. Mutta vastuullisten positiivisen kasvatuksen ammattilaisten tulee tässäkin tapauksessa näyttää kodeille, mitä heidän lapsensa tekevät.

Kivistön vanha omakotialue on idyllinen, rauhallinen ja ihanteellinen paikka asua. Asukkaat huomioivat toisensa, useimmat tuntevat perheet pitkältä ajalta.

Monet ihmettelevätkin, mitä oikein tapahtuu ja miksi, onhan koulu ollut Kivistön silmäterä jo 1960 lähtien. Siksi koululaisten häiriökäyttäytymiselle ei ole sijaa mukavalla asuinalueella, Kivistössä. Mitä sanoo Vantaan koulutoimi?

Vastuullinen kasvattaja