Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kohtuuhintaiset pientalot jarruttaisivat Nurmijärvi-ilmiötä Vantaalla – tyyppitalot voisivat olla ratkaisu lapsiperheiden toiveisiin

Vantaa menettää lapsiperheitä Nurmijärvi-ilmiön myötä, kirjoittaja toteaa.

Asumisessa on usein seuraava elinkaari: Muutetaan lapsuuden kodista pois yksiöön lähelle joukkoliikennettä. Muodostetaan perhe ja kun perhe kasvaa, tulee tarve mahdollisimman tilavalle perheasunnolle.

Lasten muutettua pois kotoa jatketaan asumista perheasunnossa, kunnes puoliso kuolee. Sen jälkeen saatetaan muuttaa pieneen asuntoon joukkoliikenteen lähelle.

Lue myös: Pienet asunnot ovat vallanneet Vantaan niin, että jo kahden lapsen perheen on vaikea löytää riittävän isoa kerrostaloasuntoa – myös huoneistojen keskikoko on laskenut

Vantaalla asumisen elinkaaren pullonkaulan muodostavat kohtuuhintaiset perheasunnot. Rakennusmääräyksillä voidaan velvoittaa rakennusliikkeitä rakentamaan kerrostaloihin isompia asuntoja, mutta ongelmana on niiden korkeasta neliöhinnasta johtuva nipistetty koko.

Ne eivät vastaa perheen tarpeita ja toiveita, puhumattakaan taloudellisista resursseista.

Ehdotan ratkaisuksi uutta tyyppitaloa. Kaikille tuttu esimerkki tyyppitalosta on rintamamiestalo. Ne tehtiin samoilla piirustuksilla, jolloin niiden hinta oli kohtuullinen ja ne oli helppo rakentaa.

Moderni tyyppitalo, kutsutaan sitä vaikka nimellä "Tyyppitalo Vantaa" tulisi puolivalmiina talotehtaalta. Arvioisin riittäväksi kooksi 120–130 neliömetriä kahdessa kerroksessa. Sarjatuotanto laskisi talon hintaa. Siinä olisi myös modernia talotekniikka tuomassa energiatehokkuutta sekä talon kuntoseurantaa.

Tyyppitalon tonttivaatimus olisi totuttua pienempi kustannusten säästämiseksi. Tontti olisi kuitenkin riittävän kokoinen parille autolle sekä lasten ja kotieläinten pihalla oleskeluun. Näitä taloja kaavoitettaisiin tiiviisti erillisille alueille korttelimuotoisesti. Kaikki kaukolämpöön, veteen, sähkö- ja tietoliikenneverkkoon liitynnät tulisivat yksinkertaisemmiksi toteuttaa, kun talotyyppi olisi kaikille toimijoille tuttu.

Vantaa menettää lapsiperheitä Nurmijärvi-ilmiön myötä, mikä on seurausta perheasuntokysynnän ja kohtuuhintaisen tarjonnan kohtaamattomuudesta. Tyyppitalo-mallilla saisimme lapsiperheet jäämään Vantaalle. Ensimmäinen askel olisi tyyppitalon suunnittelukilpailun järjestäminen.

Jan Axberg

Vantaan Kristillisdemokraattien puheenjohtaja