Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Päätoimittajalta Vantaan kouluissa muhii syvä kriisi, joka vaatii nopeita toimenpiteitä

Vantaan kouluissa ja oppilaitoksissa on poikkeuksellisen paha pula koulupsykologeista. Puolet psykologeista puuttuu ja perusopetuksen puolella on tällä hetkellä avoinna 16 psykologin paikkaa.

Jokainen voi päätellä, miten moinen työvoimapula näkyy jäljelle jäävien ammattilaisten työnkuvassa. Luvut kuvaavat karuutta: Kun lain mukaan elokuusta 2023 alkaen yhdellä koulupsykologilla saa olla vastuullaan 780 lasta, työskentelee Vantaalla nyt psykologeja, joiden vastuulla on jopa 2000 lasta.

Kaupunki lisäsi viime vuonna lakimuutoksen tuuppaamana koulupsykologien ja -kuraattoreiden määrää Vantaalla.

Saman palkan saa yksityisellä vähemmällä ja helpommalla työllä.

Uusia psykologeja oli tarkoitus palkata kuusi ja kuraattoreita 12. Idea vakanssien määrän lisäämisestä on toki kannatettava, mutta jos paikat jäävät täyttämättä, ei ruohonjuuritasolla muutu mikään.

Koulupsykologien työn houkuttelevuuden lisäämiseksi on Vantaalla tehty paljon. On muun muassa joustava työaika, kunta-alan pitkät lomat ja mahdollisuus etätyön tekemiseen.

Palkkaus on kuitenkin ammattilaisten mielestä alakantissa. Tällä hetkellä koulupsykologin kuukausipalkka on noin 3 600 euroa. Nyt psykologeille on ehdotettu 300 euron korotusta kuukausipalkkaan.

Moni kaipaa tunnetta, että voisi tehdä työnsä hyvin ja inhimillisesti. Työolojen tulisi olla kunnossa.

Vantaalla on jo tehty monia muutoksia, jotta psykologin työ olisi mielekkäämpää.

Palkan korottaminen voisi kuitenkin olla yksi keino tehdä koulupsykologin työstä vetovoimaisempaa. Nyt saman palkan saa yksityisellä vähemmällä ja kenties helpommalla työllä.

Kun mielenterveyden ammattilaisista on pulaa, ovat kärsijöinä paitsi äärimmilleen venyvät psykologikollegat ja opettajat, myös lapset ja heidän perheensä. Perheiden arki kuormittuu ja lasten ongelmat jäävät hoitamatta tai ne syvenevät, kun apua ei pystytä antamaan.