Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | "Vihreä siirtymä" on suurin syyllinen kohonneisiin sähkölaskuihin – "Sähkön hintaa on saatava alemmaksi"

Kirjoittajan mielestä Virossa on toimittu mallikkaasti, sillä siellä valtio otti viime talvena vastuulleen 50–100 prosenttia kotitalouksien ja yritysten sähkönsiirtomaksuista.

Kohtuuhintainen sähkö on yksi hyvinvointivaltiomme peruspalvelu, siinä samassa missä muutkin hyvinvointivaltion palvelut. Sähkö on modernin yhteiskunnan välttämättömyys.

Samanaikaisesti osa vihreistä poliitikoista on ottanut sähkön propagandavälineeksi, keskustelut ilmastosta on käyty pelkoja lietsomalla. Nuoret ovat alkaneet kärsimään "ilmastoahdistuksesta".

Pahinta on se, että vihreät ovat saaneet myös muut puolueet puolelleen. Toki lähestyvät vaalit herättelevät osaa poliitikoista ottamaan etäisyyttä "vihreä siirtymä" -ajattelusta.

Lue myös: Vantaalaista pariskuntaa uhkaa 2 000 euron sähkölasku – jos pahin toteutuu, talo kylmäksi ja asuntovaunu pihalle

Lopputulema kuitenkin on, että sähkölaskut ovat kasvaneet katastrofaalisesti ja koko tilanne on täysin räjähtänyt käsiin. Suurin syy tähän on kiilusilmäinen tavoite: "vihreä siirtymä".

Toki Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siitä seurannut talous- ja pakotesota on aiheuttanut Euroopassa paniikkia energiansaannista. Tämäkin olisi ollut estettävissä, mikäli emme olisi näinkin kauan tukeutuneet Venäjältä tulevaan energiaan. Omavaraisuudesta on puhuttu jo vuosien ajan. Kuitenkin kaikki se puhe on mennyt kuuroille korville.

Vihreän siirtymän utopistinen aikataulu on kuitenkin nyt realisoitumassa. Emme voi saavuttaa sitä siinä ajassa missä ylikunnianhimoiset tavoitteet ovat asetettuna nyt. Olemme pahasti jäljessä. Vetyteknologia, pienydinvoimalat, tuuli- ja aurinkovoima ovat todellisuutta, mutta vasta tulevaisuudessa.

Saavutamme kuitenkin sen, että ajamme kansan köyhyyden partaalle.

Lue myös: "Saunassa ja suihkussa käyn jatkossa työpaikalla" – näin vantaalaiset aikovat säästää sähköä

Kaiken tämän hulluuden keskellä muistutan, että koko EU:n hiilidioksidipäästöt ovat vain 8 prosenttia koko maailman päästöistä.

Kohtuuhintainen sähkö on oltava peruspalvelu. Sähkön hintaa on saatava alemmaksi.

Virossa on toimittu mallikkaasti. Siellä valtio otti viime talvena vastuulleen 50–100 prosenttia kotitalouksien ja yritysten sähkönsiirtomaksuista.

Haluan vielä nostaa esille päästöoikeuksien hinnat. Ennen koronaepidemiaa hinnat olivat vajaa 30 euroa/ hiilidioksiditonni ja nyt hintataso on noussut 80–90/euroa hiilidioksiditonni.

Tämä on nostanut sähkön markkinahintaa kaikkialla EU-maissa. Tästä emme voi syyttää Venäjää. Venäjällä ei ole mitään tekemistä päästökaupassa.

Tämä on siis tehty poliittisilla päätöksillä, poliittisilla päätöksillä tämä pitää saada myös kuriin.

Tanja Aidanjuuri

Eduskunta-avustaja, kunta- ja aluevaltuutettu (ps.), aluehallituksen 2 vpj.