Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kaupunki aikoo tuhota vantaalaisille tärkeän metsän – "Ylästöläiset ovat pöyristyneitä idyllisen lintukotonsa järkyttävistä muutoksista"

Kaupunki on valmis kauppaamaan tuhansien ihmisten päivittäisen hyvinvoinnin hyvin pienen joukon taloudellisten ja imagollisten intressien takia, kirjoittaja kritisoi.

Vantaan kaupunki on tuhoamassa arvokkaan, Keskuspuistoon kuuluvan viheralueen Ylästössä, kaavoittamalla toistakymmentä hehtaaria Smedsinmetsän alueesta asuntotuotantoon.

Ylästöläiset ovat pöyristyneitä idyllisen lintukotonsa järkyttävistä muutoksista. Kaupunginosan ainutlaatuinen luonne on hävitetty muutamassa vuodessa tuhoamalla laajoja viheralueita aggressivisella rakentamisella jokaisella ilmansuunnalla: pohjoisosassa Mustikkasuonkallioiden vierestä, idässä Tolkinkylässä sekä etelässä Vantaanjoen tuntumasta.

Seuraavaksi on kaavoitusohjelman mukaan vuorossa Kesätien länsipuolella sijaitseva Smedsinmetsä (tunnetaan myös nimellä Silvolan metsä), joka on kiinteä osa Helsingin Laaksoon ulottuvaa Keskuspuistoa.

Vantaan kaupunki suunnittelee lohkaisevansa noin 15 hehtaarin kokoisen metsäalueen Silvolan tekoaltaan vierestä asuntotuotantoon välittämättä asukkaiden ja alueen käyttäjien vastustuksesta.

Viheralue on henkireikä kaikille pääkaupunkiseudun asukkaille.

Viheralue ei palvele ainoastaan Ylästön asukkaita, kouluja ja päiväkoteja, vaan on henkireikä kaikille pääkaupunkiseudun asukkaille.

Vantaan kaupunkisuunnitteluosasto on todennut lakonisesti "pientalotonteille olevan kysyntää" ja etenee hankkeessaan "Vantaan kultarannikon" toteuttamiseksi kuin jyrä, vaikka toukokuussa pidetyssä asukasfoorumissa ylästöläiset tekivät kaupungin päättäjille kantansa asiaan hyvin selväksi.

Adressin Smedsinmetsän puolesta on allekirjoittanut tähän päivään mennessä jo yli 2 700 asukasta.

Vantaan kaupungin valtuustokauden arvoista mainitaan avoimuus ja sitoutuminen keskusteluun ympäröivän yhteiskunnan kanssa. Strategisena painopistealueena luetellaan puolestaan lähiluonnon vaaliminen ja asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen.

Smedsinmetsän asemakaavoitus ei ole vielä käynnistynyt, mutta kaikki viittaa valitettavasti siihen, että asukkaiden kuunteleminen ja ihmisten hyvinvointi jäävät vain julkisiin puheisiin ja esityksiin. Paljon mainostettu lähidemokratia on vain korulause.

Ainoa selitys tälle röyhkeälle välinpitämättömyydelle on kaupungin pohjaton ahneus ja megalomania - se on valmis kauppaamaan tuhansien ihmisten päivittäisen hyvinvoinnin ja viihtyisyyden hyvin pienen joukon taloudellisten ja imagollisten intressien takia.

Toivomme tukea Smedsinmetsän pelastamiseksi kaikilta kaupunkilaisilta, tiedotusvälineiltä ja viime kädessä kaupunginvaltuutetuilta.

Me ylästöläiset tulemme tekemään kaikkemme arvokkaan ja rakkaan luontoalueen säilyttämiseksi.

Toni Hyyryläinen