Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Terveydenhuollon ja pelastuslaitoksen kiinteistöjen sisäilmatilanne selvitettävä

Työntekijöiden saannin kannalta sisäilma on yksi kriittinen tekijä, kirjoittajat muistuttavat.

On terveysturvallisuuden takia tärkeää tunnistaa rakennukset, jotka tuottavat terveysriskiä käyttäjilleen.

Oulussa poliisilaitoksen sisäilmaongelmien seurauksena havaittiin 47 pitkittyneisiin hengitystieoireisiin liittyvää ammattitautiepäilyä ja 22 työntekijällä todettua astmaa.

Tehyn kyselyssä 2017 HUS kiinteistöissä 24 prosenttia kärsi homeen ja 26 prosenttia viemärin hajusta sekä 56 prosenttia riittämättömästä ilmanvaihdosta. Osa kiinteistöistä siis tutkitusti aiheuttaa runsaasti terveyshaittaa käyttäjilleen.

Työntekijöiden saannin kannalta sisäilma on yksi kriittinen tekijä. Esimerkiksi Vantaalla koronajäljittäjät sijoitettiin tiloihin, joista edelliset käyttäjät joutuivat poistumaan sisäilmaoireiden takia. Niinpä kaikki jäljittäjät eivät voineet kyseisissä tiloissa työskennellä ja uusia työntekijöitä oli erittäin haasteellista saada.

Kiinteistön kuntoa ei käytännössä voi selvittää yksin korjausvelkalaskelmalla. Tämä johtuu siitä, että terveyshaittaa aiheuttavia kiinteistöjä joudutaan usein korjaamaan vuosittain, jolloin laskennallinen korjausvelka nollautuu.

Nyt olemme siirtämässä kaupunkien erilaisia sote-tiloja hyvinvointialueiden käyttöön. Onkin tärkeä kartoittaa tilojen kunto perusteellisesti. Kuntokartoitusten rinnalla on syytä käyttää myös oirekyselyä.

Sirpa Siru Kauppinen, ympäristötekniikan M.Sc. (vihr.)

Tiina Tuomela, lastentautien erikoislääkäri, LKT (kd.)

Vantaa-Keravan aluevaltuutetut