Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Päätoimittajalta Miten Vantaan lähiöistä saisi houkuttelevampia? – "Kehittämistä on ratikkareitin ulkopuolellakin"

Vantaan suuret aluekeskukset, kuten Tikkurila ja Myyrmäki, kehittyvät vauhdilla. Asuntoja, kivijalkakauppoja ja muita palveluja on parhaillaan rakenteilla, kun keskustoja käytännössä rakennetaan uusiksi pala palalta.

Lue myös: Nämä uudet keinot estävät Vantaan lähiöitä rapistumasta – Toisiko muutos taas lisää pieniä asuntoja?

Toisenlainen todellisuus odottaa lähiöissä, pienemmillä asuinalueilla. Rakennuttajat eivät ole kovin kiinnostuneita rakentamaan asuntoja ”tavallisiin” lähiöihin, sillä asuntojen neliöhinta on vetovoimaisempia aluekeskuksia vaatimattomampi.

Se on harmi, sillä juuri uudet asunnot palveluineen nostaisivat kaupunginosien imagoa ja parhaassa tapauksessa jarruttaisivat alueiden eriytymistä.

Esimerkiksi Koivukylän, Havukosken ja Korson alueen lähiöiden ei soisi jäävän unohduksiin, vaikka monen virkamiehen ja valtuutetun katse onkin ratikassa.

Vantaan kaupunki pohtii parhaillaan, miten segrekaatiosta kärsiviä lähiöitä voisi tukea asuntorakentamisen keinoin. Yksi konsti olisi sääntelyn helpottaminen, jolloin rakennuttajat saisivat rakentaa tietyille alueille asuntoja vähän löyhemmillä säännöillä.

Yksinkertaistettuna jousto tarkoittaisi alhaisempia rakennuskustannuksia eli enemmän voittoa.

Vantaalla tasapainotellaan nyt sääntöjen tiukentamisen ja löysäämisen ristipaineessa. Osa valtuutetuista kokee, että sääntely toisi asumiseen monipuolisuutta. Vastustajia on tällä hetkellä enemmistöksi asti.

Kaupunginhallitus torppasi hiljattain pinta-alasääntelyn, jonka oli tarkoitus tuupata asuinrakentamista enemmän perheasuntoja suosivaksi. Lopullisesti asiasta päättää kaupunginvaltuusto.

Lue myös: Vantaan kaupunginhallitus torppasi perheasuntojen pinta-alan säätelyn – "Jäykkä säätely uhkaisi pysäyttää rakentamisen kokonaan..."

Vantaan ratikan on arvioiden mukaan laskettu tuovan vetovoimaa ratikkareitin varrella sijaitseville lähiöille, kuten Hakunilalle.

On hyvä muistaa, että kehittämistä on ratikkareitin ulkopuolellakin. Esimerkiksi Koivukylän, Havukosken ja Korson alueen lähiöiden ei soisi jäävän unohduksiin, vaikka monen virkamiehen ja valtuutetun katse onkin ratikassa.

Lähiöiden imago ei itsestään parane. Monipuolisella asuinrakentamisella ja riittävän kattavilla kaupallisilla ja kunnallisilla palveluilla lähiöt pysyvät viihtyisinä, eivät viimeisinä, vaihtoehtoina asumiselle.