Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Hinnat ovat korkeat, koska vihreä siirtymä on ollut liian hidasta

Koska sähkön hinta määräytyy markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan, niin tehokkain pikakeino tänä talvena on vähentää kulutusta, kirjoittaja toteaa.

Eduskunta-avustaja Aidanjuuri (ps.) on pahasti sivuraiteilla väittäessään vihreän siirtymän eli uusiutuvan energian aiheuttavan korkeat sähkölaskut. Asia on juuri päinvastoin: hinnat ovat korkeat, koska vihreä siirtymä on monissa maissa ollut aivan liian hidasta.

Lue myös: Mielipide | "Vihreä siirtymä" on suurin syyllinen kohonneisiin sähkölaskuihin – "Sähkön hintaa on saatava alemmaksi"

Vihreä siirtymä on monissa maissa ollut aivan liian hidasta.

Jos hidas vihreä siirtymä olisi tae halvasta sähköstä, kuten Aidanjuuri väittää, niin Britannialla menisi nyt todella hyvin. Siellä nimittäin yhä noin 45 prosenttia sähköstä tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla. Suomessa vastaava luku on noin 10 prosenttia.

Britin palkkapussista sähköön kuluu tuplasti enemmän kuin suomalaisen palkkapussista ja lähes kolmasosa brittiläisistä kotitalouksista ajautuu tänä talvena köyhyysrajan alapuolelle korkeiden sähkölaskujensa vuoksi.

Lue myös: Näin kiertävät sähkökatkot aloitettaisiin Suomessa – Neuvo: Hanki ainakin yksi välttämätön esine kotiisi heti

Olen Aidanjuuren kanssa samaa mieltä siitä, että sähkön on oltava kohtuuhintaista ja että sähkön hintaa on saatava alemmaksi. Siihen ei kuitenkaan ole keinona se, että valtio maksaa kuluttajien sähkölaskut, kuten Aidanjuuri ehdottaa.

Koska sähkön hinta määräytyy markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan, niin tehokkain pikakeino tänä talvena on vähentää kulutusta. Samaan aikaan on jatkettava nopeaa siirtymistä pois fossiilisista polttoaineista.

Ulla Kaukola

kaupunginvaltuutettu (sd.)