Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Huumeiden käyttäjä luo turvattomuutta naapurustoon

Huumeiden käyttäjätkin ovat ihmisiä ja ansaitsevat inhimillistä kohtelua, mutta vastuu siitä lankeaa maailman onnellisimman kansan päättäjille, kirjoittaja pohtii.

Suomessa tapahtuu muita maita enemmän nuorten huumeiden käyttäjien kuolemia. Siksi on vaadittu käyttöhuoneita, joissa syntyisi kontakti terveydenhoitojärjestelmään. Jostain syystä sitä ei synny korvaushoidossa tai neulojenvaihtopisteissä?

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, miten aineita hankitaan ja millaisia vaikutuksia sillä on muiden kansalaisten elämään.

Huumekauppiaan naapurissa saat tottua epämääräisten tyyppien epämääräiseen aikaan tapahtuvaan liikkumiseen. Sekavassa tilassa olevat asiakkaat rikkovat ulko-oven lukkoja ja kahvoja.

Vanhukset, äidit ja lapset tuntevat turvattomuutta, kun ei tiedä millaiseen tilanteeseen joutuvat. Koiran ulkoiluttajat joutuvat olemaan valppaana, kun hissin lattialta löytyy käytetty neula. Parhaassa tapauksessa joudut todistamaan huumeveikkojen keskinäistä välien selvittelyä kotipihalla.

Huumeiden käyttäjätkin ovat ihmisiä ja ansaitsevat inhimillistä kohtelua, mutta vastuu siitä lankeaa maailman onnellisimman kansan päättäjille.

On surullista katsoa, miten nuoria ovat ne käyttäjät, joiden sekoiluja livenä kotipihalla tarjotaan. Media tekee sarjoja entisistä rikollisista ja iltapäivälehdet samoin. Käyttäjien kohdalla arki on armotonta.

Virkavalta joutuu keskittymään isompiin rikoksiin, eikä soitto poliisille tuota tulosta, kun käytön kriminalisointikin halutaan poistaa. Kielikin taipuu niin, että kotikasvatus tarkoittaa nykyään kannabista.

Piikki lihassa