Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Ylimääräinen sääntely nostaisi perheasuntojen hintoja – "Demareiden vaatimus olisi nostanut vantaalaisen kolmion hintaa 50 000 eurolla"

Haluamme mahdollistaa vantaalaisille koko elämänkaarelle sopivia asuntoja ja asumismuotoja, mutta keskipinta-alasääntelyllä emme niitä saa, kirjoittaja toteaa.

Kaupunginhallitus käsitteli lautakunnan jälkeen vuorostaan kaupungin maa- ja asuntopoliittisia linjauksia. Kyseessä on merkittävä poliittinen asiakirja, jolla ohjataan kaupungin maankäyttö- ja rakentamispolitiikkaa.

Vantaan kaupunginhallitus torppasi esityksen asuntojen keskipinta-alasääntelystä yhden äänen enemmistöllä, kuten aikaisemmin lautakuntakäsittelyssäkin.

Lue myös: Vantaan kaupunginhallitus torppasi perheasuntojen pinta-alan säätelyn – "Jäykkä säätely uhkaisi pysäyttää rakentamisen kokonaan..."

Suurista puolueista Kokoomus ja demarit olivat asiassa erimielisiä. Demarit toivovat lisättävän sääntelyä ja Kokoomus vastaavasti ei näe sääntelyn edesauttavan perheasuntojen määrän lisääntymistä.

Olen pitänyt hyvin erikoisena koko päätösprosessin ajan demareiden lähtökohtaista ajatusta siitä, että jonkinlaista sääntelyä on saatava lisää, vieläpä tällaisessa markkinatilanteessa! Kun Kokoomuksen toimesta sääntelyä ei haluta, niin sitten demarileirissä ollaan pettyneitä.

Lue myös: Vantaan asuntokoon vaatimukset eivät innosta kaikkia

Kysymys on myös asuntojen hinnasta. Demareiden vaatimus olisi tarkoittanut sitä, että jatkossa Vantaalle ei saisi enää rakentaa kolmioita, jotka ovat kooltaan esimerkiksi 65 neliömetriä. Eli ehdotetun sääntelyn myötä kolmion minimipinta-ala olisi 70 neliömetriä.

Karkeasti voidaan sanoa, että demareiden vaatimus olisi nostanut vantaalaisen kolmion hintaa 50 000 eurolla. Tämä muutos olisi toteutuessaan ollut monelle lapsiperheelle ylitsepääsemätön kustannuslisä…ja perheen toive lastenhuoneesta olisi jäänyt vain haaveeksi, Vantaalla.

Lue myös: Nämä uudet keinot estävät Vantaan lähiöitä rapistumasta – Toisiko muutos taas lisää pieniä asuntoja?

Tuon tämän nyt vielä esille. Emme lähtökohtaisesti ole sääntelymyönteisiä, kuten demarit. On kuitenkin selvää, että haluamme monipuolista asumista Vantaalle. Haluamme mahdollistaa vantaalaisille koko elämänkaarelle sopivia asuntoja ja asumismuotoja, mutta keskipinta-alasääntelyllä emme niitä saa. Siksi vastustimme lisäsääntelyä tässä muodossa.

Keskipinta-alasääntelyn poistamisella osaltamme varmistamme, että Vantaan hallittu asuntotuotanto, asukasmäärän kasvu ja näiden myötä kaupungin tulojen kasvu jatkuu ja vältämme veronkorotukset. Tämä linja on sekä vastuullista että järkevää kuntalaistemme kannalta.

Anssi Aura

Kaupunginvaltuutettu (kok.)

Kaupunkiympäristölautakunnan pj.