Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Koulujen uskonnollisista tilaisuuksista voisi luopua

Kirkon uskonnollisten tilaisuuksien siirtäminen koulupäivien ulkopuolelle ei ole uskonnonvapauden vastaista, kirjoittaja muistuttaa.

Kun kirkon jäseniä on enää alle 50 prosenttia vantaalaisista (VS 24.9.), on syytä tarttua Opetushallituksen juuri päivitettyihin ohjeisiin (19.9.) kouluille: ”Opetuksen järjestäjä voi päätyä myös siihen, ettei koulun työsuunnitelmassa määriteltynä työaikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia.”

Lue myös: Historiallinen tilanne: kirkkoon kuuluu nyt enää alle puolet vantaalaisista

Käytännössä luovuttaisiin evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien tarjoamista kirkkojumalanpalveluksista ja hartaustilaisuuksista, joille pitää järjestää rinnakkaista ei-uskonnollista ohjelmaa.

Jos näitä tilaisuuksia kuitenkin olisi, ohje velvoittaa huolehtimaan, ”ettei uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistumisesta tai osallistumatta jättämisestä aiheudu oppilaalle leimautumista tai muita haitallisia seuraamuksia” ja varmistumaan siitä ”ettei oppilaiden yhdenvertainen kohtelu vaarannu ja ettei leimautumista aiheudu”.

Kysyn, onko leimautumisen välttäminen mahdollista, jos perheitä velvoitetaan lastensa kautta ilmaisemaan suhtautumistaan uskonnolliseen tilaisuuteen tai sen vaihtoehtoon.

Kouluissa rehtorien ja opettajien työ helpottuisi, kun kahden rinnakkaisen tilaisuuden ohjelman laatimisen, siitä tiedottamisen, toteuttamisen, oppilaiden ja jakamisen ja valvonnan aiheuttama ylimääräinen työ jäisi pois.

Kirkon uskonnollisten tilaisuuksien siirtäminen koulupäivien ulkopuolelle ei ole uskonnonvapauden vastaista.

Opetushallituksen ohjeissa vinkataankin: ”Koulu voi sopia, että oppilaille ja näiden huoltajille tiedotetaan mahdollisuudesta osallistua vapaa-aikana uskonnollisten yhdyskuntien järjestämiin tilaisuuksiin.”

Toki koulun ulkopuolisista uskonnollisista ja ei-uskonnollisista tapahtumista tiedottamisen pitää olla kohtuuden rajoissa, sillä koulujen tehtäviin ei kuulu markkinointialustana toimiminen.

Esa Ylikoski

FM, yhdenvertaisuusasioiden neuvottelukunnan jäsen

Vantaa