Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Seurakuntavaaleissa äänestämällä muutat asioita – "Kirkko voi vähentää köyhyyttä ja yksinäisyyttä"

Ei ole samantekevää, ketkä kirkossa päätöksiä tekevät ja millaisia arvoja he edustavat, kirjoittaja muistuttaa.

Pian koittaa aika äänestää evankelisluterilaisen kirkon seurakuntavaaleissa. Ennakkoäänestys järjestetään 8–12. marraskuuta. Varsinainen vaalipäivä on 20. marraskuuta.

Seurakuntavaaleissa valitaan päättäjät seurakuntien ja seurakuntayhtymien johtoon, eli seurakuntaneuvostojen ja kirkkovaltuustojen jäsenet ja varajäsenet.

Äänestäthän seurakuntavaaleissa arvojesi mukaista ehdokasta, jos olet 16 vuotta täyttänyt evankelisluterilaisen kirkon jäsen sekä kannatat demokratiaa, tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta sekä päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

Evankelisluterilainen kirkko on merkittävä yhteiskunnallinen toimija veronkeruuoikeuksineen. Äänestämällä voit vaikuttaa seurakuntasi toimintaan ja siihen, mihin maksamasi kirkollisvero käytetään.

Ei ole samantekevää, ketkä kirkossa päätöksiä tekevät ja millaisia arvoja he edustavat.

Seurakuntaneuvostossa päätetään seurakunnan toiminnasta ja taloudesta. Seurakuntaneuvosto päättää esimerkiksi siitä, kuinka paljon seurakunta panostaa diakonia- ja nuorisotyöhön sekä keskusteluavun tarjoamiseen.

Kirkkovaltuustossa puolestaan tehdään seurakuntayhtymätason päätökset.

Seurakunnan toiminnan, arvojen ja rahankäytön pitäisi edustaa paremmin kaikkien sen jäsenten mielipiteitä. Seurakuntaneuvostojen ja kirkkovaltuustojen pitäisikin olla jäsenistönsä näköisiä. Niihin tulisi valita kaiken ikäisiä ihmisiä erilaisista yhteiskuntaryhmistä. Annetaan ääni vaiennetuille. Valitaan päättäjiksi myös vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä.

Ei ole demokratiaa, että seurakuntavaalien äänestysprosentti on ollut koko maassa alle 15 ja Vantaalla alle 10.

Jos kirkon päättäjät vain niin haluavat, voi kirkko merkittävästi vähentää yksinäisyyttä, köyhyyttä ja eriarvoisuutta. Se voi myös parantaa haastavassa elämäntilanteessa olevien ihmisten arkea. Seurakuntien tulisi panostaa nykyistä enemmän keskusteluavun tarjoamiseen sekä diakonia- ja auttamistyöhön.

Käythän äänestämässä ja ota kaverisikin mukaan äänestämään. Jos et tiedä ketä äänestää voi vaalikoneesta olla sinulle hyötyä. Löydät vaalikoneen sivulta https://www.seurakuntavaalit.fi/vaalikone.

Oma äänestysvalintani on Tulkaa kaikki -liike. Siinä keskeistä on tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja avoimuus. Olen itse Tulkaa Kaikki-listalla ehdolla, Vantaankosken seurakunnassa.

Elina Nykyri, varavaltuutettu (vas.), seurakuntavaaliehdokas, vammais- ja järjestöaktiivi