Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ratikan suunniteltua linjausta ja bisneslogikkaa on mahdoton ymmärtää

Kirjoittajan mielestä Vantaan liikkennesuunnittelussa ei ole onnistuttu. Hän näkee kehäradankin vain heikentäneen kuntalaisten liikennepalveluja bussiyhteyksien muututtua.

Vantaan megalomaaninen ratikkasuunnitelma on erittäin epäonnistunut jo lähtöajatukseltaan. Reitin hyötyjä linjauksella lentoasema–Hakunila ei vain kertakaikkiaan pysty ymmärtämään, saati bisneslogiikkaa tajuamaan.

Voisiko asianosainen kaupunginjohtajamme selittää, mitä sellaista Hi-Tech -bisnesosaamista löytyy Hakunilasta, että sieltä pitäisi päästä etanannopealla, vanhanaikaisella ratikalla pendelöimään lentoasemalle, niin että tämä monen sadan miljoonan investoinnin (+operointikulut, ja huom: liikkuvat sähköllä) takaisinmaksu veronmaksajille olisi perusteltu?

Toinen asia on ratikan tulevan reitin aiheuttama ikuinen häiriötila Kielotien liikenteelle. Sieltä poistetaan nykyiset kapeat autokaistat, joiden tila hukataan ratikkalinjoille ja kahdelle leveälle viheralue/kevyenliikenteen väylälle.

Käytännössä se mitä saadaan aikaan on, että blokataan autoliikenteeltä koko Tikkurilan keskusta-alue. Nykyinen hyvä saavutettavuus muuttuu saavuttamattomuudeksi. Tätä virhettä ei tulla koskaan korjaamaan sen jälkeen kun se on tehty.

Rakentamisen aikana pitkän linjan kivijalkayritykset menevät nurin tai kärsivät voimakkaasta asiakaspulasta, ja projektin jälkeen kaivuutöistä raivostuneet asiakkaat ovat hakeutuneet muualle palveluiden äärelle ja oppineet vanhoista yrityksistä pois. Näin kävi Tampereella.

Väistämättä tulee mieleen kysymys, ovatko hankkeen puuhamiehinä ne samat grynderien kädestä syövät ”visionäärit” jotka rakensivat puolityhjänä kehärataa sahaavan junayhteyden, jonka varjolla tuhottiin liuta erinomaisia bussiyhteyksiä noin 10 vuotta sitten. Sekin junayhteys palvelee ainoastaan kaukojunan tuomia VR:n liityntäkyytiläisiä, jotta he pääsevät käyttämättä vantaalaisia palveluita steriilissä putkessa lentokoneeseen.

Me tuonkin lystin toteuttamisesta veroissamme maksavat kuntalaiset kärsimme kehäradan Vantaalle tulon johdosta harvennetuista, ja yhä edelleen harvenevista, bussiyhteyksistä. Lähiöistämme ei pääse esimerkiksi töihin pääkaupunkiin enää ilman välivaihtoja runkobusseihin tämänsyksyisten ”kehitystoimien” tuloksena. Matkojen kestot ovat senkun ajallisesti pidentyneet. Mitä kuntalaisten palvelemista tämänkaltainen liikennesuunnittelu on?

Turha selittää että HSL kaiken Vantaan asukkaiden iloksi keksi. Toki, jos kuitenkin johto onkin totaalisesti ulkoistanut päätöksenteon omasta joukkoliikenteestään HSL:n vihreälle laidalle, niin sekin on vain osoitus johdon kyvyttömyydestä ajaa meidän vantaalaisten asiaa. Euroopasta on saatu laajalti signaaleja erilaisista projekteista, että kaikkea ei kannata tehdä laput silmillä vihreyden ehdoilla.

Metroverkko on parempi ratkaisu