Yhdenvertaisuusvaltuutettu suositteli vuonna 2019, että uimahallit sallisivat burkinin käytön. Valtuutetun mukaan uimahalli voi erilaiset uima-asut kieltäessään syyllistyä sekä uskonnolliseen että sukupuoleen kohdistuvaan syrjintään, sillä burkinin käyttäjät ovat usein naisia ja muslimeja.
Kaikissa pääkaupunkiseudun alueiden uimahalleissa ei kuitenkaan toteudu ihmisten yhdenvertainen kohtelu uima-asujen suhteen. Espoon ja Helsingin uimahallien yleinen linjaus on, että burkini ja esimerkiksi löysemmät uimashortsit sallitaan.
Vantaalla on voimassa burkini- ja shortsikielto ja vain "varsinaiset uima-asut" ovat sallittuja.
Burkini on musliminaisten laajalti käyttämä kokovartalouima-asu. Se on hyvin samankaltainen kuin märkäpuku. Siinä missä märkäpuku on hieman eristävää materiaalia kehon lämmön ylläpitämiseksi, burkini on puolestaan ohuempaa uima-asukangasta.
Vantaalla on voimassa burkini- ja shortsikielto ja vain "varsinaiset uima-asut" ovat sallittuja.
Burkiniin kuuluu tiukat tai tiukahkot housut, niiden päällä löysä tai löysähkö tunika, sekä hiukset peittävä huppu. Burkinia käyttävät myös muut kuin muslimit.
Pääkaupunkiseudun asutuskeskuksista Vantaa on kieltänyt burkinit. Helsingin kaupungin yleinen ohjeistus kaupungin verkkosivuilla uimahallien pukukoodista kattaa myös burkinin käytön, ja esimerkiksi Itäkeskuksen uimahallissa on otettu erilaiset vähemmistöryhmät selkeästi huomioon. Itäkeskuksesta löytyy perhepukuhuone ja lukittavat suihkukaapit.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu suositteleekin "-- myös erilaisten yksityisten peseytymistilojen rakentamista kaikkien ihmisten ja ihmisryhmien yhdenvertaisuuden edistämiseksi."
Vaikka Vantaan uimahalleissa on naisille tarkoitettu uintivuoro erikseen, se ei ole saavutettava. Vuoro on päivällä, jolloin useat ihmiset ovat töissä.
Yhdenvertaisuuden näkökulmasta kaikille sopivat säännöt ja tilat olisi oikeampi ratkaisu. Erityisen yllättävää on se, että Vantaa on Suomen monikulttuurisin kaupunki – mutta silti kaupungin uimahalleissa ei saa pukeutua burkiniin.
Kaupunkien on hyvin tärkeää edistää kaikkien halukkaiden pääsyä uimahalliin, ja tehdä halleista turvallinen tila jokaiselle. Suomen väestöpohjan tullessa yhä monimuotoisemmaksi, monipuolistuvat myös yhdenvertaisuuden vaatimukset. Uimahallien on myös osaltaan päivitettävä käytäntönsä saavutettavuuden kannalta.
Se, että turvallista tilaa laajennetaan kattamaan monia ihmisryhmiä, ei ole pois toisilta. Viranomaisella on velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta.