Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Neuvolassa ei saa jakaa syrjivää materiaalia vanhemmille

Neuvolat tavoittavat käytännössä kaikki suomalaiset lapsiperheet. On siis väliä millaista materiaalia siellä perheille jaetaan, kirjoittaja toteaa.

Tuoreena äitinä selasin neuvolan aulasta löytyviä esitteitä. Käteeni sattui erään kristillisen avioliittoleirejä järjestävän yhdistyksen esite. Esitteessä todetaan, että yhdistys tekee työtään kristillisestä arvopohjasta käsin.

Lähetin sähköpostia esitteessä olevaan osoitteeseen ja viestissäni kysyin, että onko tuore perheemme tervetullut leireille riippumatta puolisoni sukupuolesta?

Valitettavasti en koskaan saanut vastausta. Sen sijaan kursseilla käytettävää oppimateriaalia ja nettisivuja selaamalla paljastuu, että kurssit ovat jyrkän arvokonservatiivisia ja tarkoitettu vain heteropareille. Mikään näistä ei käy ilmi heidän neuvolasta löytämistäni esitteistään.

On erittäin huolestuttavaa, että julkinen taho tarjoaa lapsiperheille materiaalia joka on kouluissa annettavan seksuaalikasvatuksen sekä yhteiskuntamme julkisia tahoja velvoittavien tasa-arvo ja yhdenvertaisuustavoitteiden kanssa selkeässä ristiriidassa.

On tärkeää olla tietoinen monimuotoisista perheistä.

Neuvoloiden ilmoitustauluilta löytyy myös kyseisen yhdistyksen mainoksia perheiden tukipuhelimesta. Mistään tässä mainoksessa ei voi päätellä, että numerosta saa vain "kristilliseen arvopohjaan perustuvaa" neuvontaa eli neuvontaa vain heteropareille.

Neuvolatoimintaa ohjaava lainsäädäntö sekä STM ja THL julkaisut korostavat sitä, että tasa-arvoinen lapsen ja vanhempien kohtaaminen huomioi erilaiset perheet ja sukupuolen moninaisuuden. On tärkeää olla tietoinen monimuotoisista perheistä, sukupuolen moninaisuudesta ja seksuaalisen suuntautumisen eri muodoista, jotta kaikki vanhemmat ja perheet voidaan kohdata samalla ammattitaidolla.

Tasa-arvoa on asiakkaan kokemuksen kunnioittaminen ja kaikkien asiakkaiden huomioiminen yhtä arvokkaina.

Neuvolat tavoittavat käytännössä kaikki suomalaiset lapsiperheet. On siis väliä millaista materiaalia siellä perheille jaetaan. Neuvolan tulee olla kokonaisuudessaan turvallinen tila kaikille perheille.

Ei voi olla niin, että perhe voi neuvolasta saadun materiaalin perusteella päätyä leirille, jossa heidän perhemuotoaan ei hyväksytä ja jossa se tuomitaan synniksi.

Pyydänkin nyt Vantaan neuvoloista vastaavilta viranomaisilta tietoa, millä perusteella neuvoloissa jaettava materiaali valitaan vai saako odotustiloissa jakaa mitä tahansa materiaalia?

Eve Rämö

Tuore äiti

Perhetyöntekijä

Seurakuntavaaliehdokas