Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Neuvoloiden tulee kohdella kaikkia tasa-arvoisesti

Vantaan äitiysneuvolojen ei pidä osallistua syrjiviä ennakkoluuloja ruokkivien opetusten levittämiseen, kirjoittaja toteaa.

Eve Rämön (VS 29.10.) mielipidekirjoituksen mukaan vantaalaisissa neuvoloissa jaetaan syrjivää materiaalia tuoreille vanhemmille. Kiitän Rämöä asian nostamisesta esiin.

Kyseessä on kristillistä avioliittotyötä tekevän Parempi avioliitto ry:n materiaali. Julkaisuista ei käy ilmi mitä kristillisyys yhdistyksen toiminnassa tarkoittaa. Se selviää paremmin heidän oppikirjastaan ”Paremman avioliiton rakkauspankki” (Päivä Osakeyhtiö, 2018).

Kirjan mukaan avioliitto on Jumalan luoma suhde, joka on tarkoitettu vain miehelle ja naiselle. Seksi kuuluu vain heteroseksuaaliseen avioliittoon.

Kirja puhuu sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja ihmisten välisestä yhdenvertaisuudesta. Nämä asiat esitetään kirjassa kuitenkin tavalla, joka on ristiriidassa kouluissa ja terveydenhuollossa sovellettujen käsitysten kanssa.

Opetus on ristiriidassa nykyisen seksuaalisuuden moninaisuutta koskevan tutkimustiedon kanssa.

Kirja levittää sellaisia käsityksiä sukupuolten välisestä erilaisuudesta ja eri sukupuolten ominaisuuksista ja rooleista, joista tasa-arvokasvatus on jo pitkään pyrkinyt eroon. Miehet kuvataan kirjassa olentoina, joille on tyypillistä johdonmukaisuus, objektiivisuus, teoreettinen päättelykyky sekä päätöksentekovastuun ottaminen perheessä.

Naiset ovat kirjan mukaan ”tasa-arvoisia mutta erilaisia” kuin miehet. Heillä ei ole tarvetta asioiden älylliseen jäsentelyyn.

Kirja toistaa vanhoja ennakkoluuloja. Sen mukaan naisille ovat tyypillisiä tunteet ja kiinnostus ihmissuhteita, kotia ja lastenkasvatusta kohtaan.

Yhteiskunnallisessa tasa-arvokasvatuksessa tällaisen opetuksen katsotaan vääristävän ja kaventavan ihmisten käsityksiä itsestään ja kyvyistään. Lisäksi opetus on ristiriidassa nykyisen sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta koskevan tutkimustiedon kanssa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville tämänkaltainen opetus antaa vaikutelman, että he ovat epänormaaleja, ja että parisuhde, perhe tai lapset eivät lainkaan ole heitä varten.

Parempi avioliitto ry:n esitteiden jakaminen ja mainitun kaltaisen opetuksen pariin johdattaminen ovat vastoin yleisiä julkisen alan toimijoita koskevia ohjeistuksia, ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisiä, neuvoloita koskevia ohjeistuksia.

Niissä korostetaan sukupuolten ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista ja arvostavaa kohtelua kaikessa toiminnassa. Varsin suuri osa lapsista syntyy nykyään perheisiin, jotka ovat Parempi avioliitto ry:n materiaalien mukaan epäkristillisiä ja vääränlaisia.

Vantaan äitiysneuvolojen ei pidä osallistua tällaisten syrjiviä ennakkoluuloja ruokkivien opetusten levittämiseen.

Sari Roman-Lagerspetz

VTT, dosentti

Vantaa