Koivukylän upouusi päiväkoti on niin suuri, että se näyttää enemmän yrityksen pääkonttorilta tai maakunnalliselta ammattiopistolta. Kerrosalaa on hulppeat kaksi ja puoli tuhatta neliötä, kokonaisuudessa ainoastaan leikkipiha on yllättävän pieni. Parkkipaikalta saa kävellä tovin, ennen kuin löytää ovelle.
Jättipäiväkodeilla etsitään säästöjä, ja niitä onkin noussut eri kaupunkeihin. Itä-Vantaalle rakennettu maan suurin hirsipäiväkoti edustaa ajan henkeä. On älykästä talotekniikkaa, maalämpöä, aurinkosähköä.
Vähähiilistä rakennusta kehutaan viimeisen päälle vastuulliseksi, mutta kuka kysyisi Suomen pieniltä lapsilta, miellyttävätkö tällaiset kolossit.
Samaan aikaan pääkaupunkiseudun päiväkodeissa on työvoimapula. Ammattiliitto JHL:n kyselyssä yli puolet varhaiskasvatuksen ammattilaisista kertoi kokevansa uupumusta vähintään viikoittain. Sijaisia ei saa, opettajien aikaa kuluu suunnitteluun eikä apukäsiä ole. Ryhmissä voi olla paljon lapsia, jotka tarvitsisivat paljon tukea, mutta aikuisia on lain vaatima minimimäärä.
Vanhempien toivotaan julkisessa keskustelussa antavan lapsensa päiväkotiin mahdollisimman varhain. Tässäkin puhuu raha. Kestävyysvajetta halutaan paikata imaisemalla yksivuotiaiden äidit ja isät talouselämän koneistoon.
Alle kaksivuotias päiväkotilapsi sairastaa vuodessa noin sata päivää erilaisia infektio-oireita.
Taapero ei kuitenkaan tarvitse massiivipuisia laitoksia korkeakoulutettuine lastentarhanopettajineen. Leikki-ikäinen voi hyötyä varhaiskasvatuksesta, mutta juuri vauva-ajan ohittaneille riittää useimmissa tapauksissa oman vanhemman syli tai esimerkiksi perhepäivähoitajan vetämä perheen kokoinen ryhmä.
Päiväkodeissa leviävät erilaiset hengitystie- ja suolistoinfektiot. Alle kaksivuotias päiväkotilapsi sairastaa tutkimusten mukaan vuodessa noin sata päivää erilaisia infektio-oireita. Kotihoidossa oleville samanikäisille kertyy keskimäärin noin 40 sairauspäivää vuodessa. Ero on huima.
Suurissa ryhmissä lapset myös altistuvat väkivallalle. JHL:n tutkimus kertoo, että työntekijöistä 30 prosenttia saa lapsilta päivittäin tai viikoittain esimerkiksi lyöntejä, puremia, potkuja tai raapimista.
Ylimääräinen vuosi kotona tuo hyvän omantunnon, jolla ei ole hintalappua. Se on myös terveysteko vailla vertaa.
Kirjoittaja on viestintätoimisto Drumin johtava konsultti, viiden uutistoimituksen kasvatti ja vantaalainen neljän teinin isä.
Joko olet lukenut Jussi Erosen aiemmin ilmestyneitä kolumneja:
Lapsilla on hätä, mutta koulupsykologeista on huutava pula
Meillä aikuisilla on nyt yhteinen tehtävä – ja urheiluseurat voivat auttaa siinä
Tehdään Korson murheenkryynistä kaupungin pääportti pohjoiseen