Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Takseja tulisi valvoa tiukemmin – "Tikkurilassa asiakkaita saalistetaan sakkopaikoilla"

Taksikuljettajien koulutus on keskitettävä ja yhtenäistettävä. Koulutuksen tulee taata riittävä kielitaito ja ajotaidot, kirjoittaja vaatii.

Asiakkaiden luottamus takseihin on romahtanut. En ihmettele. Tälle on selkeät syyt. Seuraavassa omia ja asiakkaideni tekemiä havaintoja viimeisen kolmen vuoden ajalta.

Taksikuljettajien koulutus ei ole riittävää. Kielitaito on joskus niin riittämätön, että edes navigaattorin avustuksella ei osata suunnistaa perille. Asiakasta pyydetään usein neuvomaan reitti perille.

Lue myös: Puutteellinen kielitaito karsii 20 prosenttia taksikuskeiksi hakevista – tällaisen koulutukset kuljettajat käyvät ennen ratin taakse istumista

Myöskään taksikuljettajien ajotaito ei ole riittävää. Liikenteessä saatetaan ajaa vaarallisesti sääntöjä rikkoen. Matkustajien turvallisuus on heikentynyt.

Taksikuljettajien hinnoitteluun ei voi luottaa. Taksimatkan hinta voi yllättää, vaikka hinnaston pitää lain mukaan olla esillä.

Taksikuljettajien keskinäinen kunnioitus on menetetty. Tikkurilassa asiakkaita saalistetaan sakkopaikoilla ravintoloiden, baarien ja aseman edustalla. Taksitolpalla päivystäminen ei kiinnosta. Helsingin ydinkeskustassa tilanne on kaoottinen.

Kaikkein pahinta on kuitenkin naisten takseissa kokema seksuaalinen häirintä. Asiakkaat kertovat näistä lähes joka viikko. Taksilasku ehdotetaan maksettavaksi muilla tavoilla kuin rahalla.

Lue myös: ”Taksibasaari” siirtyi suositun yökerhon eteen Helsingissä, ja siellä kuljettajat tappelevat keskenään ja taistelevat asiakkaista – "Tuntuu, että yhä levottomammin vain käyttäydytään"

Taksiyrittäjät kiertävät myös verotusta. Äskettäin tehdyn verohallituksen selvityksen mukaan veroja on jäänyt maksamatta viime vuosina 16 miljoonaa euroa.

Liikenneministeriö Traficomin on tehtävä radikaaleja muutoksia taksilakiin seuraavalla hallituskaudella. Mitä pitäisi tehdä?

Taksikuljettajien koulutus on keskitettävä ja yhtenäistettävä. Koulutuksen tulee taata riittävä kielitaito ja ajotaidot. Koulutuksen tulee sisältää useita oikeita tilausajoja asiakkaiden kanssa kouluttajan valvonnassa. Taksiluvan saisi vasta näistä suoriuduttua.

Taksivalvontaa on myös lisättävä huomattavasti.

Traficomin on valvovana viranomaisena lisättävä taksitarkastajien määrää ja saatava riittävät resurssit tulevalta hallitukselta.

Juha Malmi

taksiyrittäjä, KTM, Vantaa

eduskuntavaaliehdokas (kd.)