Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Murheellisen marraskuun karut luvut: teini-ikäisiä epäillään useista rikoksista

Alaikäisten nuorten ja nuorten aikuisten tekemät vakavat rikokset näkyvät katukuvassa Vantaalla entistä useammin. Pelkästään marraskuun aikana Itä-Uudenmaan poliisin tietoon on tullut useita rikoksia, joista epäillään teini-ikäisiä.

Esimerkiksi Koivukylässä 14-vuotiaalta nuorelta ryöstettiin takki teräaseella uhkaamalla. Epäiltynä on poliisin mukaan neljä 15-vuotiasta.

Martinlaaksossa 17-vuotiaan nuoren epäillään ampuneen käsiaseella maahan. Häntä epäillään myös tapon yrityksestä, sillä laukauksen jälkeen joukko miehiä oli hyökännyt nuorten kimppuun ja pahoinpidellyt tämän.

Myyrmäessä kahden 16-vuotiaan nuorten epäillään puukottaneen 15-vuotiasta useita kertoja. Uhri sai vakavia vammoja.

Vaatteet ovat kalliita ja jos niitä ei ole varaa ostaa, ne varastetaan.

Lue myös: Poliisi kertoo rajuista nuorten rikoksista Vantaalla: joukko hakkasi käsiaseella ampuneen 17-vuotiaan, 16-vuotiaat puukottivat 15-vuotiasta, 15-vuotiaat ryöstivät 14-vuotiaan

Poliisi tekee tilanteessa voitavansa, käyttää pakkokeinojakin. Nuoria on poliisin tiedotteen mukaan vangittu, pidätetty, määrätty matkustuskieltoon ja sijoitettu kiireellisesti.

Poliisilla ei kuitenkaan ole keinoja ongelman juurisyyn selvittämiseksi.

Vaikka vakavia rikoksia tekee onneksi vain pieni osa nuorista, on paikallaan kysyä, mikä ajaa nuoret edellä kuvattuihin äärimmäisiin tekoihin?

Nuorilla, ja miksei meillä aikuisillakin, on tarve tulla hyväksytyksi, nähdyksi ja kuulluksi. Joskus hyväksyntää saa väärästä seurasta ja väärillä keinoilla. Ja kun tietynlaiseen porukkaan kuuluu, voi olla vaikea toimia toisin.

Etenkin pääkaupunkiseudulla näkyy niin sanottu roadman-ilmiö ja siihen liittyvä "gansta-ajattelu". Osa nuorista ihailee sosiaalisesta mediasta ja musiikkivideoista tuttua rikollista maailmaa ja kopioi siihen liittyviä ulkoisia tunnusmerkkejä. Vaatteet ovat kalliita ja jos niitä ei ole varaa ostaa, ne varastetaan - vaikka sitten toisten nuorten päältä. Teräase kulkee taskussa pelotteena ja valitettavan usein sitä myös käytetään.

Viimeistään nyt vanhempien tulisi olla tietoisia siitä, minkälaista vapaa-aikaa osa nuorista pääkaupunkiseudulla viettää. Nuorten maailma muuttuu nopeasti. Kannattaa olla kartalla siitä, missä oma nuori viikonloppuiltojaan viettää.