Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Vantaalla ei ole varaa opettaa kaikkia lapsia lukemaan – "Sylttytehdas on valtuusto joka ei anna rahaa sen vertaa, että kaikki oppisivat"

Kaikilla lapsilla pitää olla oikeus lukutaitoon. Valtuuston on turvattava siihen riittävä määrä opettajia, oppitunteja ja tarvittava tuki sekä tilat, kirjoittaja vaatii.

Sitä saat mitä mittaat, toteutui:

Kun pitkän väännön jälkeen lukutaidosta tuli mittari talousarvioon, tulosten perusteella tänä vuonna panostetaan lisää oppitunteja lukutaitoon ja matematiikkaan sekä palkataan erityisopettajia.

Vantaa on pitkään säästänyt kouluista, ja korona vain syvensi lasten heitteillejättöä. Sekä suomalaistaustaisten että vieraskielisten lukutaito on laskenut vuosia. Moni ei enää pärjää peruskoulun jälkeenkään asioissa joissa lukutaitoa tarvitaan.

Lukutaidon laskusta syytetään muun muassa inkluusiota, jossa erityisoppilaiden tuesta pihisteltiin, Itseohjautuvuuden vaatimusta jota moni psykologi kritisoi, kännyköitä ja pelejä jotka laskevat keskittymiskykyä ja vähentävät vanhempien aikaa vuorovaikutukselta, vieraskielisten osuuden kasvua mikä ei selitä suomalaisten poikien lukutaidottomuutta, digitalisaatiota missä kirjoja on vähennetty, sisäilmaongelmia jotka THL:n mukaan laskevat oppimistuloksia, rauhattomia jättiluokkia sekä hankehumppaa ja kaikkea sälää mihin tunnilla pitäisi venyä.

Syitä on monia, mutta sylttytehdas on lopulta valtuusto joka ei anna rahaa sen vertaa, että kaikki oppisivat lukemaan.

Moni ei enää pärjää peruskoulun jälkeenkään asioissa joissa lukutaitoa tarvitaan.

Eräs opettaja tokaisikin: kyllä opettaisin kaikki lukemaan, jos vain annettaisiin, mutta tuntikehys ei riitä.

Espoo käytti vuodessa opetukseen yli 1 300 euroa/oppilas ja Vantaa alle 900 euroa/oppilas.

Lukutaito vaatii pitkäjänteistä lisäpanostusta valtuustolta, jotta kolmiportainen tuki riittäisi kirimään osaamiseroja. Lukutaito vaatii myös hiljaisia tiloja joissa tukea voi antaa ja oppilas voi keskittyä.

Koulurakentamisessa ei saisi käyttää halpoja verhoja vaan ihan oikeita seiniä ja ovia jotka estävät melun.

Eikä luokkia voi tunkea niin täyteen että kaikki eivät mahdu edes lattialle istumaan niin että näkisivät opetuksen. Näin tiukkaan on uudet koulut mitoitettu ja oppilasmäärät aliarvioitu.

Ahdas avokonttori laskee aikuistenkin työtehoa. Keskittyisitkö itse sardiinina lattialla? Pelkät kuulosuojaimet eivät riitä.

Kaikilla lapsilla pitää olla oikeus lukutaitoon. Valtuuston on turvattava siihen riittävä määrä opettajia, oppitunteja ja tarvittava tuki sekä tilat.

Tuntuu hurjalta, että nykysuomessa, Vantaalla, ei ole varaa opettaa kaikkia lukemaan.

Sirpa Siru Kauppinen

ympäristötekniikan M.Sc.

valtuutettu (vihr.)