Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Elämisen perustarpeista on tehty keinottelun kohteita – "Hintojen nosto ei läheskään aina perustu kustannusten nousuun"

Kirjoittaja kritisoi hintoja nostavia yrityksiä siitä, että korotukset tehdään voittojen kerryttämiseksi.

Suomessa ja Euroopassa inflaatio on nyt ennätyksellisen korkeaa. Suomessa hinnat ovat nousseet yli kahdeksan prosenttia vuodessa ja Euroopassa yli kymmenen. Erityisesti hintojen nousu koettelee heitä, joiden käytettävissä olevat tulot ovat pienet.

Kauppiaat - myyvät he sitten ruokaa, asumista tai energiaa - ovat lähteneet korottamaan hintoja kun siihen on avautunut tilaisuus Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Hintojen nosto ei läheskään aina perustu kustannusten nousuun vaan se tehdään ensisijaisesti voittojen kerryttämiseksi, mikä vauhdittaa inflaatiota. Esimerkiksi Kesko arvioi tekevänsä tänä vuonna kaikkien aikojen parhaan tuloksen ja jopa 840 miljoonan euron liikevoiton. S-ryhmä ja Lidl tekevät myös ennätystulosta.

Pörsseissä ostetaan ja myydään kaikkea mahdollista. Ihmisten elämisen perusedellytykset ovat erinomainen pörssikeinottelun väline, koska niistä ei voi luopua.

Elämisen perustarpeista on tehty keinottelun kohteita. Samaan aikaan kun hinnat nousevat pilviin, niin tekevät myös suuryritysten voitot. Tämä johtaa laajoihin taloudellisiin ja sosiaalisiin ongelmiin, jotka yhdessä vievät talouden taantumaan ja lamaan. Yksityinen voitontavoittelu ja keinottelu koituu erityisesti työväenluokan vahingoksi.

Nyt olisi aika leikata energiayhtiöiden valtavia voittoja säätämällä ansaitsematonta voittoa leikkaava vero, jonka on koskettava myös TVO:ta ja sen osakkaita. Esimerkiksi Fortum teki kolmessa kuukaudessa edellisvuoteen verraten 75 prosenttia paremman liiketuloksen, eli 420 miljoonan euron voiton.

Lopulta ongelma voidaan ratkaista vain kansallistamalla energiantuotanto ja muut yhteiskunnalle välttämättömät alat, kuten lannoitteiden ja lääkkeiden tuotanto, jotta niitä ei voida käyttää tällaiseen häikäilemättömään rahastukseen.

Palkkoja, eläkkeitä ja sosiaaliturvaa on korotettava vähintään inflaation verran välittömästi, jotta kaikilla ihmisillä on varaa hankkia perustarpeet kuten ruoka, asuminen, lääkkeet ja sähkö.

On myös huolehdittava siitä, että pienimpiä palkkoja korotetaan euromääräisesti eniten ja että perusturva korotetaan vähintään 1 300 euroon, joka mahdollistaa kohtuullisen toimeentulon myös silloin kun työnteko ei syystä tai toisesta ole mahdollista.

Jiri Mäntysalo (komm.)

Vantaa