Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Miksi huostaanottojen määrä kasvaa Vantaalla? – Lastensuojelu tarvitsee tehokkaita uudistuksia

Vantaalla palvelutarpeen arviointi johtaa selvästi useammin lastensuojeluasiakkuuden alkamiseen kuin muissa kuusikkokaupungeissa, kirjoittajat ihmettelevät.

Vantaan lastensuojelun ongelmat ovat olleet jo pitkään esillä, viimeksi aluehallintoviraston määräämän 800 000 euron uhkasakon johdosta. Myös Vantaan tarkastuslautakunta on jakanut lastensuojelulle useita ja toistuvia huomautuksia.

Vantaalla palvelutarpeen arviointi johtaa selvästi useammin lastensuojeluasiakkuuden alkamiseen kuin muissa kuusikkokaupungeissa. Tätä perustellaan lastensuojelun tarpeella, joka jostain syystä aina vaan kasvaa Vantaalla.

Todellisuudessa lastensuojeluasiakkaiden määrä ei välttämättä mittaa lastensuojelun tarvetta. Kuka tahansa voi joutua lastensuojelun asiakkaaksi, vaikka mitään todellista perustetta ei olisikaan. Päätös asiakkuuden alkamisesta perustuu sosiaalityöntekijän subjektiiviseen arvioon.

Kun Vantaalla asuvilla perheillä on suurempi riski joutua lastensuojelun asiakkaiksi kuin muualla Suomessa, johtuuko tämä siitä, että meillä on oikeasti enemmän apua tarvitsevia lapsia, vai siitä, että meillä on aliresursoituja tai epäpäteviä sosiaalityöntekijöitä, jolloin palvelutarpeen arvioinnissa tapahtuu liikaa virheitä?

Vantaalla on myös väkilukuun suhteutettuna enemmän huostaan otettuja lapsia kuin muissa verrokkikaupungeissa. Huostaanottojen määrää ei ole toistuvista huomautuksista huolimatta saatu pienennettyä.

Huostaanotto ei saisi koskaan olla ensisijainen vaihtoehto.

Huostaanotto ei saisi koskaan olla ensisijainen vaihtoehto, vaan panostuksen tulisi kohdistua ennaltaehkäiseviin ja tukeviin palveluihin.

Valitettavasti lastensuojelusta on kuitenkin tullut valtava bisnes, jossa yksityiset lastenkodit takovat rahaa ja lapsia erotetaan perheistään.

Huostaanottoasian lisäksi tilanne on sama erovanhemmuuden ja lasten vieraannuttamisen suhteen.

Lastensuojelussa ja muissa auttamisorganisaatioissa lasten vieraannuttamista ei mielestämme osata tunnistaa ja torjua riittävän hyvin. Se sekoitetaan usein erokriisiin tai johonkin muuhun.

Lapsen vieraannuttaminen on henkistä väkivaltaa, joka jättää koko elämänpituiset jäljet.

Usein vieraannuttaminen ajatellaan vain tapaamisten estämisinä, mutta se on paljon enemmän. Lapsensa vieraannuttajan perimmäinen tavoite on saada lapsi itse olemaan haluamatta pitää yhteyttä toiseen vanhempaansa. Yksi keino tähän on perättömien väitteiden levittely.

Lastensuojelun tulisi ottaa asiassa paremmin vastaan koulutusta ja yhteistyötä alan asiantuntijajärjestöiltä. Näitä ovat esimerkiksi Isät lasten asialla ry sekä Ensi- ja turvakotien liitto.

Vaikka isossa kuvassa erovanhemmuus on ottanut askelia eteenpäin, koskee Vantaan lastensuojelun asiakkuuksista noin puolet eroperheitä.

Siksi on tärkeää, että hoidamme ongelmat kuntoon tehokkailla uudistuksilla.

Kaupunginvaltuutetut

Juha Suoniemi, tarkastuslautakunnan jäsen (ps.)

Juha Järä, tarkastuslautakunnan varajäsen (ps.)