Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Autoilu on monelle vantaalaiselle välttämätöntä – "Miksi autoilijasta tehdään aina maksumies?"

Tavallisesta autoilijasta ollaan tekemässä milloin syyllistä ilmastonmuutokseen, milloin taas Putinin kätyriä bensapumpulla asioidessa, kirjoittaja ihmettelee.

Keskivertovantaalaiselle auto on työssäkäynnin ja sujuvan arjen pyörittämisen kannalta liki välttämätön. Työssäkäynti taas synnyttää hyvinvointia ja mahdollistaa kuntalaisille tärkeiden palveluiden tuottamisen verotulojen kautta.

Tätä taustaa vasten ei voi kuin ihmetellä vantaalaisten päättäjien ja virkamiesten nihkeää suhtautumista yksityisautoilua kohtaan.

Vantaalla rakentaminen keskittyy yhä enemmän tiiviisiin kaupunkikeskustoihin. Ahtaassa tilassa on vaikeaa kaavoittaa sujuvan elämän kannalta riittävää määrää parkkipaikkoja ja rakennettaessa maanalaisia parkkiluolia kustannukset nousevat tyypillisesti liian korkeiksi.

Uskon, että mahdollisuus järkevään pysäköintiin heijastuu asuntojen kysyntään ja sitä kautta arvoon. Monelle potentiaaliselle asukkaalle on myös kynnyskysymys saada auto järkevästi parkkiin. Jos tämä ei ole mahdollista, katse kohdistuu usein kehyskuntiin, joissa vastaavaa ongelmaa ei ole.

Samaan aikaan ihmetellään, miksi Vantaan väestönkasvu koostuu käytännössä täysin vieraskielisistä hyvien veronmaksajien muuttaessa autoineen toisaalle.

Liian tiiviit keskustat synnyttävät myös ongelmia kivijalkaliikkeille. Jos asiakaspysäköintiin ei ole järkevää mahdollisuutta liikkeen välittömässä läheisyydessä, ostosreissu suuntautuu helposti esimerkiksi Jumboon tai muuhun kauppakeskukseen, joissa tästä edellytyksestä on huolehdittu. Käy sääliksi esimerkiksi tikkurilalaisia yrittäjiä, joiden elinkeinoa tämä nakertaa.

Yhteiskunnallinen keskustelu on autoilun suhteen täysin vinoutunutta. Tavallisesta autoilijasta ollaan tekemässä milloin syyllistä ilmastonmuutokseen, milloin taas Putinin kätyriä bensapumpulla asioidessa.

Miksi autoilijasta tehdään aina maksumies?

Janne Hartikainen

Diplomi-insinööri, valtuutettu, eduskuntavaaliehdokas (ps.)