Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Konteistako ratkaisu kulttuuritoimijoiden tilapulaan?

Vantaalta löytyy valtavasti kiinnostavaa kulttuuritarjontaa. Ammattitaiteilijat ja kulttuurialan yrittäjät taiteen eri kentiltä tekevät työtään suurella sydämellä.

Mutta ei taiteen tekemistä ja tapahtumien järjestämistä helpoksi ole tehty. Yksi jos toinenkin tekijä painii esimerkiksi tilaongelmien kanssa. Harjoitteluun, työskentelyyn tai esitystoimintaan sopivia tiloja kohtuullisella vuokralla ei meinaa löytyä.

Tilaongelmasta on käyty keskustelua muun muassa Myyrmäessä, jossa vanhaa rakennuskantaa on purettu tai tullaan purkamaan uusien asuntojen tieltä. Näissä vanhemmissa ja siten vuokrien suhteen edullisemmissa tiloissa moni kulttuurialan ammattilainen työskentelee.

Nyt muun muassa Myyrinpuhoksessa sijaitsevassa kulttuuritehdas Myyräncolossa ollaan odottavalla kannalla. Puretaanko vanha ostoskeskus ja jos, niin milloin? Ja minne kaikki toiminta sitten siirtyy?

Pysyvämmät tilaratkaisut toisivat rauhaa tekemiseen.

Vaikka uusista kerrostaloista löytyy liiketilaa, ovat kivijalkatilojen vuokrat turhan korkeita useimpien taiteentekijöiden maksettavaksi.

Lue myös: Vantaan oma Kaapelitehdas on joutunut muuttamaan monta kertaa eikä sillä vieläkään ole pysyviä tiloja

Hätää ei sen sijaan ole kaupungin omalla toiminnalla, kuten Vantaan taidemuseo Artsilla tai Myyrmäen kirjastolla. Molemmat kaipaavat kipeästi uusia tiloja ja sellaisia on suunnitteilla.

Myyrmäen uuden kaupunkikulttuuritalon suunnitelmat ovat vielä alkuvaiheessa, mutta selvää on, että molemmille isoille toimijoille löytyvät kunnon tilat uudesta rakennuksesta.

Lue myös: Myyrmäkeen suunnitellaan kaupunkikulttuuritaloa – "Vähän Oodi-henkiseen" ja asukkaiden toiminnalle tilaa antavaan taloon mahtuisi myös nykyistä suurempi taidemuseo Artsi

Muiden kulttuurialan tekijöiden tilapulaa helpottamaan Vantaan kaupunki on suunnitellut konteista tehtyä "kulttuurikylää" Myyrmäen montun paikalle. Vastaavanlainen parakkikylä, Hakkila Art Village, löytyy jo Itä-Vantaalta.

Sinänsä luova idea ei ole kuitenkaan kustannuksiltaan järin edullinen. Konttikylän pystyttäminen ja kontit itsessään maksaisivat miljoonia.

Lue myös: Tuska-festarin peruuntuminen antoi aikaa ideoinnille ja nyt teollisuusalueen parakkikylässä Hakkilassa tehdään taidetta yhdessä

Kulttuurialalla toimivien näkökulmasta pysyvämmät ratkaisut niin tilojen kuin rahoituksenkin suhteen toisivat rauhaa ja sitoutumista tekemiseen. Pysyvät tilat auttaisivat myös tapahtumien pariin hakeutuvaa katsojaa löytämään kiinnostavan kulttuurin pariin.