Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Nuorten päihteiden käyttöön löytyy monta syytä, eikä vika ole aina nuorissa

Päihteet. Aine, mikä on saanut noin 5 prosenttia suomalaisista nuorista päihdehäiriön alaiseksi.

Olen nähnyt useita nuoria käyttävän päihteitä, esimerkiksi vapaa-ajalla koulun pihalla juomassa alkoholia. Minulle tuo on normaali näky, ja tuota näkyy aika usein.

Tämän ei pitäisi kuitenkaan olla normaalia. Monet ohikulkevista aikuisista näkevät näiden asioiden tapahtuvan, mutta uskaltaako kukaan mennä kertomaan nuorille haittavaikutuksista?

Mistä nuoret edes saavat päihteitä? Myykö joku sosiaalisessa mediassa vai käykö joku aikuinen nuorten puolesta kaupassa? Valitettavasti kyllä.

Aikuiset ovat suurin esimerkki meille nuorille ja meidän turvamme. Miten aikuinen edes pystyy ostamaan alaikäiselle päihteitä? Sitten suututaan ja itketään kun nuorelle tapahtuu jotain vakavaa.

Miten aikuinen edes pystyy ostamaan alaikäiselle päihteitä?

Yksi ongelma on se, että nuorten päihteiden käyttö kasvaa vuosi vuodelta. Syyt ovat erilaisia, eikä aina voi syyttää vain nuoria.

Meidän äänemme on yritetty saada kuuluviin jo jonkin aikaa, mutta mikä järki siinä on, jos meitä ei kuunnella? Missä meidän tukemme?

Stressi, koulu, perheriidat, yksinäisyys ja muut asiat tuovat meille tunteen, että tarvitsemme jonkinlaisen asian, johon voisimme purkaa vihamme.

Voin kertoa oman kokemuksen kautta, että psykologilla käynti on erittäin suuri apu ja tuki.

Jotkut meistä nuorista tuntevat vain päihteiden helpottavan, vaikkei tämän edes pitäisi olla vaihtoehto. Päihteet myös vaikuttavat miellyttävämmältä ajatukselta, sillä silloin nuoren ei tarvitse sosialisoitua muiden kanssa, vaan hän saa olla rauhassa.

Tiedän kuitenkin, että päihteitä käyttävistä nuorista puhutaan pahaa.

Emme kukaan voi kuitenkaan tietää, mitä nuori on kokenut tai mikä on saanut hänet päihteiden käytön alaiseksi.

Toinen suuri ongelma on se, että päihdeongelmiin ei ole konkreettisia varmasti toimivia hoitokeinoja.

Ainoa realistinen keino olisi se, että nuori itse estää päihderiippuvuuden ja on kokeilematta päihdetuotteita. Olemme sen verran fiksuja, että tiedämme mitä teemme, tietenkin.

Kaikki voi johtua myös siitä, minkälaisessa ympäristössä nuori kasvaa. Mielestäni ympäristö vaikuttaa vahvasti nuoren suhtautumisen päihteisiin, sillä esimerkiksi vanhempien päihteiden käyttö voi vaikuttaa nuoren mielipiteeseen päihteistä. Tai myös se, että ystäväsi tarjoaa sinulle jotain ja tiedät, että sinun pitäisi kieltäytyä.

Kirjoittaja on Vantaan nuorisovaltuutettu ja Mercuria kauppaoppilaitoksen opiskelija.