Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kirkon perhetyö ei syrji, eikä neuvolankaan pidä

Kirjoittaja muistuttaa, että yhdenvertaisuuslaki kieltää kaikenlaisen syrjinnän muun muassa seksuaalisuuden perusteella.

Olen syksyn mittaan seurannut Vantaan Sanomien julkaisemaa keskustelua pari- ja perheneuvonnasta Vantaalla. Keskustelu sai alkunsa, kun tuore äiti oli saanut neuvolasta Parempi avioliitto ry:n esitteen ja todennut, että yhdistys palvelee ainoastaan heteropareja, mitä äiti – aivan oikein – piti syrjivänä rajauksena.

Vantaan Sanomien jutussa (7.12.) yhdistys saa selittää toimintaansa parhain päin. Se kertoo noudattavansa ”kristillistä arvopohjaa” ja puolustautuu, että ketään ei "pakoteta" esimerkiksi rukoilemaan.

Lue myös: Tällaista on kritiikin kohteeksi nousseen kristillisen yhdistyksen toiminta Vantaalla – "Ihmisiä ei pakoteta mihinkään

Yhdenvertaisuudessa ei ole kysymys uskonnollisista näkemyksistä, "arvoista" eikä mielipiteistä, vaan kaikkia koskevasta laista.

Juttu sivuuttaa olennaisen näkökohdan. Suomessa on voimassa yhdenvertaisuuslaki, joka kieltää kaikenlaisen syrjinnän muun muassa seksuaalisuuden perusteella. Kunnan neuvolassa jaettavan materiaalin on oltava tämän lain mukaista.

Yhdenvertaisuudessa ei ole kysymys uskonnollisista näkemyksistä, "arvoista" eikä mielipiteistä, vaan kaikkia koskevasta laista. Toivon Vantaalta ja Vantaa-Keravan hyvinvointialueelta selkeää linjausta tähän.

Yhdistys väittää seuraavansa toiminnassaan ”kirkon oppeja”. Kirkkokuntia ja kristinuskon suuntauksia on monenlaisia.

Mikäli yhdistys tarkoittaa Suomen evenkelisluterilaista kirkkoa, on syytä todeta, että myös tämän kirkon sisällä esiintyy erilaisia näkemyksiä avioliitosta, mutta kirkon perheasiain neuvottelukeskukset ovat kaikessa toiminnassaan sitoutuneet ehdottomaan yhdenvertaisuuteen ja palvelevat yhtä laadukkaasti kaikkia pareja ja yksilöitä näiden sukupuolista ja seksuaalisuuksista riippumatta.

Kirkon perhetyö ei enää pitkään aikaan ole syrjinyt ketään. Parempi avioliitto ry sen sijaan nojaa kristinuskon vanhakantaisiin tulkintoihin. Yhdistyksellä on oikeus tulkintoihinsa, mutta julkisista neuvoloista tällaisia tulkintoja sisältävät esitteet on siivottava pikimmiten paperinkeräyskoriin.

Johanna Korhonen

toimittaja, kirkkolaulaja, Vantaa