Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vantaan Energian voitot eivät näy kuntalaisten kukkarossa – "Sähköä ei pidä altistaa markkinavoimien alle"

Kirjoittajan mielestä Oomi Energian tulisi tarjota vantaalaisille vieläkin halvempaa sähköä.

Vantaalla tuhannet kodit lämpenevät sähköllä ja moni on vaihtanut öljylämmitteiset kattilat suorasähkölämmitykseen.

Vantaan Energia on vantaalaisten omistama yhtiö, joka tahkoaa järjettömiä voittoja. Valitettavasti voitot eivät näy kuntalaisten kukkarossa.

Lue myös: Paljonko sähkö maksaa nyt? – Sen voit tarkistaa tästä

Vantaan asuntokiinteistöjen omistajilla on lainmukainen (mankala-periaate) mahdollisuus saada omistamastaan energiayhtiöstä sähköä omakustannushintaan. Näin toimii muun muassa Teollisuuden Voima.

Oomi Energia, joka on Vantaan Energian sähkönmyyntiyhtiö, tarjosi sähköä 22. joulukuuta alkaen hintaan 24,90 s/kWh. Hinta on moraaliton kun tiedetään, että Vantaan Energia tuottaa sähköä tuotantoyksiköstä riippuen 2–3 s/kWh.

Vantaan Energia myy tuottamansa sähkön sähköpörssiin, vaikka mikään laki ei velvoita sähkön myyntiä Nord Pool -sähköpörssiin. Oomi Energiasta on irrottauduttava tai sopimuksien ehdot neuvoteltava uusiksi vastaamaan muuttunutta tilannetta.

Myös Vantaan Energian sähköverkot Oy:llä olisi mahdollisuus auttaa vantaalaisia alentamalla siirtomaksuja.

Lue myös: Tämän verran sähkön pitää maksaa, jotta puilla lämmittäminen kannattaa – "Säästöä tulee"

Sähköä ei pidä altistaa markkinavoimien alle. Sähkön ja veden tuominen perustuslakiin ihmiselle välttämättöminä hyödykkeinä on ihmisoikeusasia.

Kuluttajilla on oikeus saada sähköä edulliseen hintaan. Tällä hetkellä tarjolla on vain sähköpörssiin sidottuja hintoja, vaikka se on todettu kriisiaikana toimimattomaksi järjestelmäksi. Nykyinen malli onkin sosialistin ja kapitalistin unelma. Yksi hinta ja korkein mahdollinen.

Tuukka Saimen, yrittäjä, valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen (ps.)